Descoperire uluitoare făcută de cercetătorii din Israel. Au reușit să facă șoarecii paralizați să meargă. Este un pas important pentru cei care suferă de paralizie.
Primul experiment din lume de acest gen a avut loc la Universitatea din Tel Aviv, unde o echipă de cercetători și medici a proiectat țesutul măduvei spinării din celulele umane, iar apoi le-a implantat în 15 șoareci cu paralizie pe termen lung. Doisprezece dintre șoareci au reușit ulterior să meargă apoi în mod normal, au scris luni oamenii de știință în cercetarea publicată în jurnalul Advanced Science, potrivit Digi24.
„Dacă acest lucru funcționează la oameni și credem că va funcționa, le putem oferi tuturor persoanelor paralizate speranța că vor putea merge din nou”, a declarat profesorul Tal Dvir de Centrul Sagol pentru Biotehnologie Regenerativă din Israel, care a condus echipa de cercetare. Acesta a adăugat că discuțiile cu privire la studiile clinice se poarte deja cu reprezentanții Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA.
Oamenii paralizați ar putea fi salvați cu celulele propriului corp
Profesorul Tal Dvir a mai spus că, în timp ce toți șoarecii au primit implanturi spinale de la celulele a trei persoane, dacă inovația este implementată la oameni, planul este ca fiecărui pacient cu probleme care este supus procedurii să i se implementeze în măduvă celule din propriul corp.
Dvir mai precizează că acest lucru va „permite regenerarea țesutului deteriorat fără risc de respingere” și va elimina suprimarea sistemul imunitar al beneficiarilor, așa cum se întâmplă în cazul multor transplanturi.
„Există milioane de oameni din întreaga lume care sunt paralizați din cauza leziunilor coloanei vertebrale și încă nu există un tratament eficient pentru starea lor”, a punctat Dvir.
„Persoanele rănite la o vârstă foarte fragedă sunt menite să stea într-un scaun cu rotile pentru tot restul vieții lor, suportând toate costurile sociale, financiare și de sănătate legate de paralizie. Sperăm să rezolvăm acest lucru și să-i ajutăm să meargă”, a mai spus cercetătorul israelian.
Până în prezent, unele echipe științifice au efectuat experimente, producând celule stem din materie colectată de la om, pe care le-au injectat în măduva spinării animalelor. Dar profesorul Dvir a subliniat că cercetarea efectuată de echipa sa este prima care a presupus creșterea de bucăți de coloană vertebrală reală concepute din celule umane, care apoi au fost transplantate.
Factorul unic care dă speranțe
Un alt factor unic în cercetarea echipei din Israel este tratamentul animalelor paralizate de mult timp, deoarece studiile cu celule stem tind să se limiteze la animalele care au suferit paralizie de dată recentă.
„În mod realist, majoritatea oamenilor care vor avea nevoie de tratament sunt persoane care vor fi fost paralizate de ceva timp, așa că descoperirea noastră este importantă”, a spus Dvir. „În experimentul nostru am folosit atât șoareci paralizați mai recent, cât și șoareci paralizați de mai mult timp. Am avut succes în ambele cazuri și ne așteptăm ca acesta sa se reproducă și în studiile pe oameni care au fost paralizați pentru diferite perioade de timp”.
Profesorul Tal Dvir a adăugat și că, în timp ce rata de succes privind regenerarea maduvei spinarii a fost de 80% în cazul șoarecilor cu paralizie cronică, la cei cu paralizie recentă sau pe termen scurt, procentul a fost de 100%.