important pentru călători - în românia se poate intra doar cu test pcr, dovada vaccinării sau a trecerii prin boală
Sursa Foto - Pixabay

În România se poate intra, din statele Uniunii Europene, cu test PCR valabil 72 de ore, dovada trecerii prin boala COVID în ultimele 6 luni sau a vaccinării cu schema primară în ultimele 9 luni. Pentru cei cu doza booster valabilitatea certificatului verde e, deocamdată, 31 decembrie 2022.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol, a declarat, vineri seară, că sunt considerate acceptate pe teritoriul Uniunii Europene certificatele de vaccinare cu dozele din schema primară cu o valabilitate de 270 de zile, adică 9 luni.

Astfel, la trecerea prin vama românească orice persoană va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene, dacă vine din spațiul Uniunii Europene, care constă fie din test PCR valabil 72 de ore, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maxim 180 de zile, fie un certificat de vaccinare care dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare trebuie să fie valabil în perioada de 270 de zile, relatează Mediafax.

„Pentru cei care au și doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene și ca urmare noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcție de decizia finală a Comisiei Europene. Pentru cei care au și doza booster se discută la nivelul structurilor Comisiei Europene despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023. Vom vedea dacă decizia finală emisă de Comisia Europeană va conține acest termen, moment în care și noi, ca stat membru, vom adopta în consecință termenul prevăzut în această decizie”, a spus Pistol.

Cetățenii români care doresc să călătorească într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice la graniță certificatul de vaccinare și trebuie să se asigure că se află în valabilitatea prevăzută de regulamentul european, respectiv 270 de zile pentru cei care au schema primară de vaccinare și încă fără valabilitate în Uniunea Europeană pentru cei care au doza booster.

„Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească, înainte să facă acest lucru, să se informeze despre regulile și cerințele de intrare în statele membre ale Uniunii Europene, deoarece unele dintre acestea au implementat deja, ca și noi astăzi, această modificare a regulamentului european și este bine să fie în cunoștință de cauză astfel încât să nu li se impună măsuri restrictive stabilite de statul respectiv. Pe teritoriul României orice persoană care vine dintr-o țară europeană va fi verificată la graniță dacă respectă una dintre aceste trei cerințe”, a spus Adriana Pistol.

Ultima oră

Comentariul meu