Primăria Sibiu a montat rasteluri pentru biciclete în 49 de puncte din toate cartierele orașului, stfel că programul de bike sharing va fi disponibil din primăvară. Dar, o parte a șoferilor sibieni sunt nemulțumiți că rastelurile s-au montat pe locuri de parcare, iar pietonii că unele sunt așezate în mijlocul trotuarului. Reprezentanții Primăriei însă spun că decizia locațiilor s-a luat în funcție de mai mulți factori.
VEZI AICI TOATE NEMULȚUMIRILE SIBIENILOR
Șoferii se plâng de faptul că multe dintre aceste rasteluri au fost montate în parcări și au luat astfel cel puțin 3 locuri, asta în condițiile în care Sibiul este oricum deficitar l acest capitol.
”Este firesc să existe o reacție a comunității față de amplasarea noului sistem de bike sharing care va funcționa din această primăvară în Sibiu, fiindcă Sibiu BikeCity reprezintă o noutate nu doar în dinamica orașului, ci și în țesutul urban al Sibiului”, spun reprezentanții Primăriei.
Aceștia explică felul în care s-a luat decizia de a monta rastelurile în anumite locații, însă niciun cuvânt despre trotuarele ocupate aproape în întregime de acestea sau de locurile d parcare ”înghițite”
”Proiectul este activ pe agenda de lucru a Primăriei Sibiu încă din 2017 – iar de atunci a traversat multe etape, începând cu un studiu de trafic, un studiu de fezabilitate și o documentație de urbanism, care au fost avizate conform legislației specifice. Selecția locațiilor a depins de o serie de factori complementari, cum ar fi: o acoperire cât mai unitară a cartierelor și punctelor de interes din oraș, proximitatea față de stațiile de autobuz, pentru a asigura interconectarea cu transportul public, o expunere optimă la soare pentru panourile solare care alimentează terminalele, dar în același timp și posibilitatea de branșare în viitor la rețeaua electrică, o integrare cât mai puțin invazivă în culoarele de mobilitate pietonală și în spațiile de parcare din oraș și nu în ultimul rând, o serie de condiționalități legate de accesarea fondurilor europene pentru finanțarea proiectului.
Un alt criteriu important a vizat siguranța cetățenilor, fiindcă operațiunile care presupun închirierea unei biciclete – deblocarea ei din dock și manevrele de punere în mișcare – trebuie să se desfășoare într-un spațiu securizat, care nu pune în pericol participanții în trafic”, explică reprezentanții Primăriei.