spitalul județean sibiu aproape de saturație în valul cinci - suntem la limită, ne bazăm pe spitalele suport”
foto: arhivă

Toate datele arată că suntem pe vârful valului 5, poate chiar am intrat pe o pantă descendentă. Chiar și în aceste condiții, Spitalul Județean Sibiu nu este aglomerat ca în valul pandemic trecut, când pentru pacienții care aveau nevoie de internare cu greu se găsea un pat liber sau trebuia să aștepte ca cineva să fie externat. Managerul Spitalului Județean spune că sunt medicamente suficiente, dar face apel încă o dată la sibieni să nu mai vină pentru testare la Urgențe.

Autoritățile de la nivel național spun că suntem pe vârful valului 5 și cel mai probabil de săptămâna viitoare va începe și scăderea numărului de infectări cu covid 19. Cifrele arată cam la fel și în județul Sibiu. ”Da, suntem cam în vârf, dar să vedem cum trecem weekend-ul acesta și ce va mai fi săptămâna viitoare. Acum, la număr mare de cazuri, la Spitalul Județean suntem la limită, dar ne bazăm și pe spitalele suport covid”, spune Daniel Chelcea.

Problema este însă cu focarele din Spitalul Județean Sibiu. Foarte mulți medici, dar și pacienți s-au infectat. În aceste condiții, doar urgențele sunt tratate. ”Nu se pune problema să închidem secții, aducem personal de pe alte secții pentru a suplini acolo unde sunt mulți infectați. Se iau doar urgențele, dar sperăm ca această situație să nu țină mai mult de săptămâna viitoare”, spune Daniel Chelcea.

Acesta dă asigurări că sunt medicamente suficiente pentru bolnavii de covid. ”Avem medicamente, nu se pune problema să nu avem. Nu avem stocuri foarte mari, pentru că nu așa se face aprovizionarea. Avem pentru uzul zilnic, iar în momentul în care se face comandă se primesc”, spune managerul.

Testarea la medicii de familie

Managerul Spitalului Județean îi roagă încă o dată pe sibienii care au simptome specifice infectării cu covid 19 să facă acest lucru la medicii de familie, și nu la Urgență. ”Recordul de prezentări la Urgență a fost de 410 persoane când în mod obișnuit e de 150 și marea majoritate au fost pentru testare. Atunci când cineva vine la urgență pentru testare nu i se face doar asta, ci parcurge întreg procesul…ceea ce durează și ia timp de la cei care chiar sunt urgențe. Astfel, testarea e bine să se facă la medicii de familie, iar apoi să meargă la centrele de evaluare. Doar în weekend dacă este neapărată testarea să vină la Urgențe și bineînțeles, dacă starea de sănătate o impune”, spune Daniel Chelcea.

Vineri, 4 februarie, la spitalul Județean Sibiu erau internați 95 de pacienți cu covid, iar pe ATI erau internate 15 astfel de persoane.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu