incendiu de vegetație în apropiere de localitatea cristian - saivan pentru oi în pericol

Un saivan aflat în zona de câmp a localității Cristian a fost în pericol în această după amiază, din cauza unui incendiu izbucnit la vegetația uscată. Un apel venit pe numărul de urgență 112 în jurul orei 18:00, anunța un incendiu de vegetație uscată și resturi vegetale în zona de câmp a localității Cristian cu pericol de propagare la un saivan cu animale aflat în acea zonă.

Spre locul indicat s-au mobilizat pompierii militari ai Detașamentului Sibiu cu 2 autospeciale de stingere precum și membrii SVSU Cristian cu 1 autospecială cu apă. Intervenția promptă a forțelor mobilizate a condus la limitarea incendiului și înlăturarea pericolului de extindere. Au ars aproximativ 5 ha de vegetație uscată și resturi vegetale și a fost salvat saivanul aflat în apropiere. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de utilizarea focului deschis în spatii deschise.

incendiu de vegetație în apropiere de localitatea cristian - saivan pentru oi în pericol

Măsuri de prevenire

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; -supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, transmite purtătorul de cuvânt Sublocotenent Alina Voina.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică