cine sunt membrii comisiei de etică a spitalului județean sibiu - ei decid soarta medicilor atunci când greșesc
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

A greși e omenește, așa că nici doctorii nu sunt perfecți. Sunt supuși greșelii, la fel ca oricare. Doar că din  prisma meseriei pe care și-au ales-o, aceste ”scăpări” îi poate costa pe unii viața, pe alții doar orgoliul. Așa se întâmplă în cazul medicului cardiolog Sorina Fiat care a fost înregistrată în timp ce o jignea pe fiica unui pacient. Problema va fi discutată de Comisia de Etică a Spitalului. Aceeași comisie a analizat în ultimii ani cazuri celebre: copilul mort după o operație de polipi sau tânăra decedată după scoaterea unei pietre la rinichi. Dar, cine sunt cei care iau deciziile care influențează carierea medicilor?

Actualmente Comisia de Etica, Deontologie Medicală și Disciplină a SCJU Sibiu este formată din:

cine sunt membrii comisiei de etică a spitalului județean sibiu - ei decid soarta medicilor atunci când greșesc

Dr. Remus Călin Cipăian, Director medical – Președinte

Membri:
Conf.univ.dr. Ognean Livia – medic sef Secția Clinica Neonatologie
Conf.univ.dr.Dr. Bardac Ovidiu – medic sef Secția Clinica Chirurgie I
Conf.univ.dr. Radu Chicea – medic sef Secția Clinica OG I
Conf.univ.dr.Sava Mihai – medic sef Secția Clinica ATI
Conf.univ.dr. Victoria Birlutiu medic sef Secția Clinica Boli Infecțioase
Sef lucrari dr, Sabau Alexandru – medic primar Sectia ClinicaChirurgie II
As. Pr. Ghinoiu Laurentiu – Director de Ingrijiri

Aceasta este componența actuală a comisiei, dar ea se schimbă periodic. Ei sunt cei care vor analiza săptămâna viitoare contextul în care medicul cardiolog Sorina Fiat  fost înregistrată numind-o ”nesimțită ordinară” pe fiica unui fost pacient. VEZI AICI TOATE DETALIILE CAZULUI 

Alte cazuri celebre

Comisia de Etică a analizat situații și evenimente în care au fost implicați medicii și în unele cazuri care au devenit celebre.

Unul dintre ele este cel al copilului de 13 ani care a murit după o operație de scoatere a polipilor. Atunci concluzia era: ”Consiliul Etic nu consideră ca a fost săvârşită o abatere profesională chirurgicala sau administrativă, cu excepţia lipsei acordului informal pentru internare al managerului. Intervenţia a decurs fără complicaţii intraoperatorii si postoperatorii imediate; Analizele comisiei si consiliului sunt de etapă iar concluziile definitive vor fi formulate după finalizarea şi analizarea raportului medico-legal”.

O altă situație discutată de comisie a fost cea a unei tinere de 31 de ani decedată după o operație de scoatere a pietrelor de la rinichi. Și atunci s-a stabilit: ”Comisia formată în spital a stabilit că „asistența medicală acordată pacientei a fost în conformitate cu standardele și normativele în vigoare, respectându-se protocoalele medicale. Pacienta a beneficiat de îngrijiri medicale complexe acordate de o echipă multidisciplinară, fiind asigurat în timp util un tratament corespunzător”.

În anul 2019 un conflict din cadrul secției ATI între angajați și asistenta șefă. Comisia ”a cercetat toate aspectele cazului şi a propus sancţionarea cu avertisment scris a asistentei şefe a secţiei ATI, pentru problemele identificate. De asemenea, comisia a solicitat medicului şef al secţiei sa reevalueze activitatea asistentei şefe. În cursul zilei joi 11 aprilie a avut loc o şedinţă cu toţi angajaţii secţiei, medicul şef şi conducerea spitalului, mai exact dl. director medical, unde au fost rediscutate aceste probleme, astfel încât sa fie identificate soluţiile legale pentru dezamorsarea acestei situaţii conflictuale”

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Bine ca nu am parte de altfel de oameni ,am avut parte si am in continuare ,numai de medici corecți, si cinstiti .Cărora le multumesc .