un spion rus se află pe "lista neagră" a lui vladimir putin

Un spion rus se află pe „lista neagră” a lui Vladimir Putin. Trăiește în exil, în Marea Britanie.

Boris Karpichkov, în vârstă de 62 de ani, a acuzat guvernul britanic că joacă „ruleta rusească” cu viața sa după ce i-a fost dezvăluit pseudonimul britanic, adresa și după ce a fost lăsat neprotejat în fața asasinilor și spionilor lui Putin, notează știrieprotv.ro.

A plecat în Marea Britanie cu două valize pline de secrete și accesorii de spionaj, inclusiv șase pașapoarte false, după ce a servit ca maior în KGB, ulterior în FSB.

Bărbatul a fost victima unei presupuse otrăviri în 2006 – acuzația venind după ce mai multe morți misterioase de pe teritoriul britanic au fost relaționate cu Rusia. Se crede că lui Boris i-a fost dată o doză de poloniu-210 radioactiv care ar fi putut să-i fie fatală.

Bărbatul spune că eșuările guvernului britanic l-au făcut să fie „constant îngrijorat cu privire la viața sa”.

Parlamentarii au cerut mai multă protecție pentru dezertorii ruși și pentru criticii lui Putin, altfel aceștia ar putea avea aceeași soarta precum fostul spion Alexander Litvinenko.

Îngrijorările vin și pe fondul avertismentelor cu privire la banii ruși „murdari” din Marea Britanie și a temerilor cu privire la o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina.

Un deputat britanic a declarat pentru The Sun că fostul spion are motive să fie tensionat și a transmis că Regatul Unit ar trebui să fie „un adăpost sigur”.

Născut în Letonia, Boris Karpichkov a servit ca dublu agent, făcând spionaj în Letonia pentru Rusia și în Rusia pentru Letonia. Acesta a declarat că nu a îndeplinit niciodată ordine de a ucide dușmani.

Absolvent al unei academii KGB din Minsk, a slujit în serviciile secrete rusești timp de mai bine de un deceniu și a fost la curent cu secretele Kremlinului la cel mai înalt nivel.

Când imperiul sovietic s-a prăbușit în 1991, el a rămas în Letonia nou independentă și s-a alăturat serviciilor de informații ale țării. Însă a dezertat în Marea Britanie după ce autoritățile ruse post-comuniste au aflat că și-a trădat stăpânii transmițând informații guvernului leton.

Bărbatul a fost torturat într-o închisoare de maximă securitate din Rusia, înainte de a reuși să fugă în Marea Britanie folosind documente de călătorie false.

Ultima oră

Comentariul meu