foto - un avocat ilustrează pandemia de covid-19 prin diverse machete
Sursa Foto - Mediafax

Un avocat din Zimbabwe ilustrează pandemia de COVID-19 prin diverse machete, în timpul său liber.

În ceea ce pare a fi un univers diferit – în acele zile înainte de sosirea COVID-19 – David Ngwerume era îmbrăcat frumos, într-un costum închis la culoare, cămaşă albă şi cravată, lucrând ore îndelungate la firma lui de avocatură. Totuşi, restricţiile venite odată cu pandemia i-au adus avocatului mai mult timp liber, un lucru deloc îngrijorător pentru acesta deoarece a început să îşi canalizeze atenţia spre una dintre iubirile sale: sculptura.

foto - un avocat ilustrează pandemia de covid-19 prin diverse machete

Aproape doi ani şi 14 sculpturi mai târziu, una dintre operele sale a ajuns să fie apreciată tocmai în China, după ce a fost selectată pentru a noua Bienală Internaţională de Artă de la Beijing, o expoziţie care prezintă lucrările a mii de artişti din peste 100 de ţări.

foto - un avocat ilustrează pandemia de covid-19 prin diverse machete

Sculptura, denumită „Unto the Third Wave” („Până la al treilea val”), prezintă o femeie care primeşte un vaccin pentru COVID-19 de la o pereche de mâini suspendate. Ngwerume a creat-o în iunie anul trecut, chiar înainte ca un al treilea val de pandemie să lovească ţara. „Când am auzit că se apropie un al treilea val, l-am numit Unto the Third Wave. Voiam să încurajez oamenii – să ne vaccinăm, să ne pregătim pentru tot ce urmează şi pentru alte variante”, spune el, citat de The Guardian.

foto - un avocat ilustrează pandemia de covid-19 prin diverse machete

Tatăl său a fost cel care l-a inspirat să practice dreptul şi să facă artă în acelaşi timp. Ngwerume era talentat din punct de vedere academic şi ambiţia lui a fost întotdeauna să urmeze o profesie. „Tatăl meu mă încuraja să le fac pe amândouă”, spune el. „Mi-a spus: „Nu poţi fi un artist bun fără calificări academice, vei ajunge să nu înţelegi cum se mişcă lumea”. Acum, Ngwerume face sculpturi din studioul său de acasă.

Ideea legată de o posibilă colecţie de sculpturi Covid-19 s-a născut în primele luni de pandemie, când artistul s-a trezit gândindu-se la ceea ce trăiesc oamenii şi cum să reflecte asta prin arta sa.

„Oameni din toate părţile lumii se confruntă cu COVID-19. Este o catastrofă umanitară şi neselectivă între bogaţi şi săraci, negri şi albi, musulmani şi creştini… a trecut prin tot ceea ce desparte umanitatea”, spune el.

„M-am simţit inspirat [şi m-am gândit la] ce rol ar trebui să joc pentru a aduce conştientizare, pentru a inspira lumea. Cum putem lupta împreună împotriva acestei pandemii?”.

Prima sculptură a lui Ngwerume este o figură a unei femei care poartă o mască. După ce au fost create vaccinurile, acesta a realizat o sculptură numită „Arms” – o jumătate de trunchi cu o pereche de braţe suspendate care ţineau o injecţie. El explică: „Motivul pentru care este doar o jumătate de trup este pentru că nu am vrut să fie perceput ca gen. Am vrut să rezoneze cu toată lumea”.

El a creat, de asemenea, o sculptură numită „Hygiene”, care arată două mâini spălându-se. „Ambiţia mea a fost să mă mişc cu lumea, să-mi fac rolul şi să transmit mesaje către umanitate”, spune Ngwerume.

Visul suprem al lui Ngwerume este să-şi vadă lucrările expuse în întreaga lume, inclusiv la sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Geneva. „Provenind dintr-o ţară mică din Africa, sunt neobservat şi nerecunoscut şi mă întreb dacă asta se va schimba vreodată”, spune el. „Poate că va fi doar o dorinţă. Nu o să mă opresc din ceea ce fac chiar dacă ajung să expun la mine acasă şi chiar dacă galeriile nu se vor uita la mine.”

Sursa Foto & Articol – Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu