pacienții care au suferit de covid de lungă durată, prezintă leziuni ascunse la plămâni

Cercetătorii au efectuat un nou studiu care arată că pacienții care au suferit de COVID de lungă durată (long COVID), prezintă leziuni ascunse la plămâni.

Analiza s-a desfășurat pe 11 persoane care nu au avut nevoie de spitalizare când s-au îmbolnăvit prima oară de Covid, însă s-au confruntat cu probleme de respirație de lungă durată după infectare, scrie Digi24.

Un studiu de mai mare anvergură este în desfășurare pentru a confirma rezultatele.

Cercetătorii spun că descoperirile arată de ce dificultățile în respirație sunt un simptom atât de frecvent la cei care au suferit de long Covid. Această afecțiune este caracterizată de un număr de simptome care continuă la multe săptămâni după infectarea cu coronavirus și nu pot fi explicate prin nicio altă cauza.

Echipa de cercetători, Din Oxford, Sheffield, Cardiff și Manchester, au comparat analize cu gaz de xenon și ale funcției pulmonare în trei grupuri de persoane.

Printre ele s-au numărat persoane cu long Covid și dificultăți în respirație care nu au fost spitalizate, 12 persoane care au fost internate cu Covid dar care nu au avut long Covid și 13 persoane sănătoase ca grup de control.

Folosind o metodă nouă, dezvoltată la Universitatea din Sheffield, toți participanții au inhalat gaz de xenon în timpul unui RMN.

Gazul se comportă într-un fel similar cu oxigenul și poate fi urmărit pe imagini.

Cercetătorii au observat că la persoanele care au avut long Covid, transferul de gaz a fost mult mai eficient decât la persoanele care au fost sănătoase.

Cercetarea se află în procedura e pre-print și nu a trecut încă prin procesul academic de peer-review.

Ultima oră

Comentariul meu