Sibiul este viu în weekend - Fuga Lolelor la Agnita, drumeții pe munte, concert de orgă și filme la cinema

Zilele de iarnă sunt atât de scurte încât, după o zi grea de muncă, nimeni nu mai are chef să participe la evenimentele din oraș. Tot ce ne dorim cu toții, la final de zi, este să stăm în casă, la căldură, să citim o carte sau să vizionăm un film. În weekend însă, totul se schimbă. Inclusiv orașul pare altul căci, datorită evenimentelor ce se organizează la final de săptămână, urbea prinde viață. În municipiul Sibiu, dar și în județ, putem face o mulțime de lucruri pentru a ne distra și, totodată, pentru a ne relaxa. Weekendul acesta nu face excepție: putem merge la schi în Păltiniș, la patinoar în Sibiu și în Cisnădie, putem participa la un eveniment tradițional în Agnita și putem savura popcorn privind cele mai noi filme în fața unor ecrane spectaculoase.

Ora de Sibiu a adunat cele mai tari evenimente ce se vor organiza în acest sfârșit de săptămână, la care pot lua parte atât sibienii, cât și turiștii care ne calcă pragul.

Vineri seară are loc un concert cu muzică de orgă, în cadrul Rugăciunii de Seară, la Biserica Evanghelică din Piața Huet din municipiul Sibiu.

Plimbări în natură și schi la Păltiniș

Sâmbătă e musai să ieșim din casă. Putem merge la o plimbare prin Parcul Sub Arini, acolo unde cei mici se pot da cu săniile pe derdeluș, atât timp cât zăpada încă mai acoperă pământul. De asemenea, ne putem relaxa în Muzeul în Aer Liber, unde peisajul este unul de basm. Iubitorii sporturilor de iarnă pot merge la schi în Păltiniș.

Sibiul este viu în weekend - Fuga Lolelor la Agnita, drumeții pe munte, concert de orgă și filme la cinema
FOTO: Muzeul Astra

Drumeție către Cabana Suru

Tot sâmbătă, ne echipăm de munte și mergem în drumeție la Cabana Suru. Traseul este spectaculos și are o dificultate medie. Plecarea se face la 9 dimineața, din Sebeșu de Sus, spre Valea Moașei.

„Sâmbătă ne bucurăm de zăpadă proaspătă pe poteca tematică Pe Plai, ce urcă spre Cabana Suru în Munții Făgărașului. Traseul a fost amenajat vara aceasta de către Primăria Racovița, în cadrul Programului Anii Drumeției. Sus avem varianta unei ciorbe calde la Cabana Suru. Cu toate astea, vă îndemnăm să vă luați în rucsac câteva gustări ușoare. Musai de avut: bocanci de drumeție pentru iarnă, antiderapante de zăpadă (gheruțe/pisicuțe) pentru zonele cu gheață sub zăpadă, parazăpezi, bețe trekking, haină adaptată sezonului inclusiv un ultim layer impermeabil, căciulă, mănuși, sticlă cu apă”, spun organizatorii drumeției.

Filme tari la CineGold în Promenada Sibiu

Cele mai noi filme se văd pe ecranele de la CineGold din mall-ul Promenada Sibiu. În acest weekend sunteți invitați să vizionați „Belle”, un film animat, dublat în limba română. „Scream”, „Clifforf – Marele Câine Roșu”, „Tabăra”, „The King’s Man: Începutul”, „Matrix Renașterea” sunt alte titluri pe care le puteți alege. Programul la cinema poate fi consultat și pe cinegold.ro.

Sibiul este viu în weekend - Fuga Lolelor la Agnita, drumeții pe munte, concert de orgă și filme la cinema

Harap-Alb la Teatrul Gong

Copiii au parte și ei de distracție în Sibiu. La Teatrul „Gong” are loc spectacolul Harap-Alb, de la orele 11:00 și 18:00. Acesta durează 60 de minute, este recomandat micuților cu vârste de peste 5 ani, iar prețul unui bilet este 12 lei.

Harap-Alb este povestea maturizării unui băiat în timpul unei călătorii iniţiatice în care învaţă să-şi facă prieteni, să găsească soluţii pentru situaţii complicate, să aibă încredere în oameni şi să deosebească binele de rău. La finalul acestui drum, Harap-Alb îşi merită răsplata pentru că a fost curajos, şi-a folosit inteligenţa şi şi-a exersat bunătatea. Spectacolul lui Gavriil Pinte vizualizează povestea aşa cum a fost ea scrisă de Ion Creangă: personajele sunt create din hârtie şi lemn, schimbările de decor şi costume se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte şi capătă viaţă pe scenă.

Tom și Jerry la TNRS

Tot sâmbătă, începând cu ora 19:00, sibienii sunt așteptați la Teatrul Național „Radu Stanca”, acolo unde este pus în scenă spectacolul „Tom și Jerry”. „Tom și Jerry” nu este un desen animat! Este mai degrabă un film de acțiune pentru oameni mari. Este un text îndrăzneț și un spectacol pe măsură despre crimă și „compasiunea care e cel mai mare dușman”, destinat amatorilor de senzații tari și, mai ales, de umor negru. „Tom și Jerry” e ca un blockbuster american cu de toate à la Tarantino.

Sibiul este viu în weekend - Fuga Lolelor la Agnita, drumeții pe munte, concert de orgă și filme la cinema
FOTO: Rareș Helici

Fuga Lolelor în Agnita

Duminică avem parte de un eveniment tradițional inedit. „Fuga Lolelor” este un eveniment care se organizează în mod tradițional la Agnita. Anul trecut, din cauza pandemiei, evenimentul a fost interzis. Anul acesta se va organiza din nou, dar nu așa cum se știa, ci după reguli stricte care previn răspândirea coronavirusului. Obiceiul lolelor se practică în perioada de carnaval ce precede Postul Paştelui şi este strâns legat de activitatea breslelor de odinioară. Înainte, tinerii ucenici, aşa-numitele calfe se costumau în piei de animale, însemnate cu semnele breslei, şi sugerau, prin dansuri iniţiatice, meşteşugul practicat.DETALII DESPRE FUGA LOLELOR AICI

Sibiul este viu în weekend - Fuga Lolelor la Agnita, drumeții pe munte, concert de orgă și filme la cinema
FOTO: arhivă

Tot duminică, la TNRS aflați dacă poate supraviețui iubirea. Nu numai după diminuarea impactului inițial al primei întâlnirii, dar chiar și după confruntarea cu timpul, cu iluziile și deziluziile, cu amăgirea și dezamăgirea. Spectacolul „Mici crime conjugale” se joacă în Sala Mare, începând cu ora 17:00.

Drumeție în Munții Lotrului

Încheiem weekendul cu o drumeție în Munții Lotrului, admirând peisajele de basm. „Duminică explorăm un traseu și ne bucurăm de peisajul de iarnă în Munții Lotrului. Traseul a fost propus spre vizitare și promovare de către Primăria Boița, în cadrul Programului „Anii Drumeției”. Tura noastră pleacă din sat și urcă deasupra Văii Oltului ajungând până în Poiana Oancea. La amiază vom face împreună un picnic în natură, cu bunătățile aduse de fiecare în rucsac. Întâlnire: ora 09:00, Biserica Ortodoxă din Boița”, spun organizatorii drumeției. 

Ultima oră

Comentariul meu