Sibiul a avut, în ultimele două zile, peste 2.000 de cazuri de coronavirus, înregistrându-se cifre record. Valul cinci a venit și, așa cum au preconizat specialiștii, numărul infectărilor noi este mai mare față de cel din valurile precedente. Printre toate aceste persoane confirmate pozitiv se numără și o mulțime de copii, iar asta se reflectă și în raportările zilnice transmise de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu. Foarte multe clase de elevi învață în sistem online, de acasă, iar de luni trei școli și grădinițe se vor închide din pricina cazurilor.
Trei unități de învățământ închid porțile
Trei unități de învățământ din județul Sibiu suspendă activitatea fizică începând de luni. Este vorba despre Colegiul Economic „George Barițiu” din Sibiu, unde 11 cadre didactice au fost confirmate cu COVID-19. Din cauză că nu se poate face suplimentarea cu alți profesori, iar elevii majoritar navetiști nu pot veni mai devreme sau mai târziu la cursuri, s-a luat decizia de a trece activitatea în online timp de o săptămână. Același lucru s-a întâmplat și în cazul Grădiniței cu Program Prelungi „Kinderklub Maranata” din Șelimbăr, unde cele două educatoare au coronavirus, dar și la Grădinița cu Program Normal din Broșteni, unde un cadru didactic este infectat. Acestea sunt primele trei unități de învățământ care anunță închiderea în acest semestru. DETALII, AICI.
Școlile cu cele mai multe clase în online – „Nu luăm în calcul închiderea”
Potrivit ultimelor statistici publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu, școlile cu cele mai multe clase care își desfășoară activitatea în online sunt Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu.
La Colegiul Național „Octavian Goga”, de exemplu, vineri erau 13 clase de copii în online, respectiv patru clase primare, trei clase de gimnaziu, trei clase de liceu și alte trei pregătitoare.
Și la Școala Gimnazială „Regina Maria” sunt mulți elevi care desfășoară orele online. Directorul unității de învățământ, Ioana Alecu, spune că, la începutul săptămânii, au fost momente în care se gândea că s-ar putea impune închiderea întregii școli. În prezent însă, lucrurile par să se îndrepte, astfel că nu se va lua în calcul varianta suspendării activității față în față.
„În momentul de față avem 11 clase din 37 în online, fiind vorba despre 35 de elevi confirmați. De asemenea, avem un profesor confirmat pozitiv. Din fericire, nu avem situații grave. Noi am ținut legătura cu părinții pentru a vedea care este starea de sănătate a copiilor. Unii dintre ei au intrat și în online la ore, chiar dacă sunt infectați. Starea lor de sănătate este bună, nu au fost afectați grav, astfel că cei care s-au simțit bine și-au dorit să învețe. Un fapt îmbucurător a fost că, dacă la începutul săptămânii am suspendat în fiecare zi un număr mare de clase și ne gândeam că vom depăși jumătate din numărul admis și vom fi nevoiți să trecem în online, însă în ultimele zile nu a mai fost cazul, căci nu au mai fost multe cazuri confirmate. În prezent, nu se ia în calcul închiderea școlii, dar ne-am făcut griji”, a spus, pentru Ora de Sibiu, Ioana Alecu, directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria”.
Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu se află în aceeași situație, având tot unsprezece clase în online. În prezent, nu se impune închiderea școlii, potrivit directorului instituției. „Noi am avut pe ultima raportare de ieri 11 clase. Azi au revenit două, dar au intrat alte două. Astăzi aveam nouă copii infectați și șapte cadre didactice. Având în vedere efectivele, pot spune că nu stăm foarte rău. Avem grijă de copii, îi supraveghem, știm că masca le este incomodă, dar s-au obișnuit cu ea. Din statistica pe care o am, putem spune că nu avem nici noroc, dar nici ghinion. Ne păstrăm media de 11 clase în online. Practic ar trebui să avem 29 de clase online ca să depășim acel prag de 50% și să fim obligați să suspendăm activitatea față în față. Au fost momente în care ne-a fost teamă, atât nouă, profesorilor, cât și părinților. Ne-a fost teamă de o explozie de cazuri, de un focar. Dar clasele sunt dispersate, nu sunt cazuri în două săli alăturate”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Marin Renat Liliana, directorul Școlii „Nicolae Iorga”.
Potrivit datelor transmise de ISJ Sibiu, în ultimele 24 de ore, au fost confirmați în total 62 de elevi și preșcolari și 29 de cadre didactice. Conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, vineri, la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu erau internați 29 de copii. Niciunul dintre ei nu este vaccinat împotriva COVID-19.