Orașul din România unde un bloc costă cât o garsonieră

În Caraș-Severin un bloc întreg de locuințe se vinde cu numai 49.000 de euro. Se întâmplă în Anina, unde comunismul a lăsat răni adânci.

Imagini din 2009 postate pe YouTube surprind momentul prăbușirii turnului termocentralei construite pe vremea comunismului în Anina. O investiție de un miliard de dolari, care a funcționat doar patru ani, între 1984 și 1988, când a fost oprită definitiv. Iar urmele acestei investiții se văd și azi, scrie Digi24.

„Ceea ce s-a întâmplat la Anina s-a întâmplat în toată țara. Oriunde mergeți găsiți aceeași situație: blocuri părăsite, oameni fără locuri de muncă”, spune Ilie Firulescu, fost angajat al termocentralei din Anina.

Blocurile au fost scoase la vânzare pe un site de anunțuri, cu 49 de mii de euro fiecare.

Victor Cîrstea a ajuns în Anina la finalul anilor ’90 și a muncit inclusiv în mina care aproviziona cu cărbune termocentrala. După prăbușirea industriei a plecat în străinătate pentru a lucra în construcții.

„Greu cu lucrul, doar la Reșița, iar majoritatea sunt plecați afară ori la Timișoara”, spune Victor Cîrstea.

Acum, că industria locală a dispărut complet, autoritățile locale spun că se concentrează pe dezvoltarea turismului. Lucrurile nu se mișcă însă prea repede, pentru că primarul – aflat la al treilea mandat – a fost revocat de prefect, după ce a fost declarat incompatibil de ANI.

„Este o legislație confuză, eu am fost declarat incompatibil pentru că am fost părinte în Consiliul de Administrație al liceului. Eu îmi duc în continuare această muncă, pentru a-mi duce la îndeplinire obiectivele, în special Muzeul Mineritului”, a declarat pentru Digi24 Gheorghe Românu, primarul revocat al orașului Anina.

Sursa Foto&Articol – Digi24

Ultima oră

Comentariul meu