Mandatele administratorilor numiți de Consiliul Județean în Consiliul de Administrație (CA) al Aeroportului Internațional Sibiu au expirat la finalul anului trecut. Prin urmare, două noi nume vor ocupa aceste posturi, astfel că pe masa consilierilor județeni a fost pus în ședința de joi proiectul de hotărâre pentru numirea celor doi, stârnind o serie de reacții.
Trei persoane și-au depus dosarele pentru a intra în CA-ul aeroportului și doar una dintre ele a reușit să obțină un punctaj de peste 80 de puncte respectiv minim ponderat de 80%. Este vorba despre Ștefan Nartea care a obținut 87,32.
CITEȘTE ȘI: Consiliul Județean pune administrator în CA-ul Aeroportului un candidat care nu a luat notă de trecere
Administrator în CA-ul aeroportului, un candidat care nu a avut notă de trecere
Deși ceilalți doi candidați „au picat”, unul dintre ei a fost numit administrator în CA la Aeroport de către CJ. Este vorba despre candidatul de pe locul doi, Marius Chiriac, care a obținut 78,74 puncte, deci sub minimul de 80.
Însă, în proiectul de hotărâre pentru numirea celor doi, Consiliul Județean motivează faptul că, în acest moment, conducerea Aeroportului este una provizorie și în plus aici sunt în derulare programe de investiții majore care, de asemenea, necesită administrare, organizare și implementare de organe de conducere complete și competente. Astfel, prelevându-se de o ordonanță a Guvernului, CJ propune ca pe al doilea post să fie numit candidatul de pe locul 2 care nu a obținut nota de trecere.
Numire controversată – Proiectul tot a fost adoptat
Încă de la începutul ședinței a Consiliului Județean de joi, mai mulți consilieri s-au arătat împotriva proiectului. Gabriel Tischer de la FDGR a precizat că aprobarea unei astfel de hotărâri ar reprezenta un compromis. „Reprezintă un compromis pe care n-ar trebui să îl facem, ar fi un precedent. Ce facem pe viitor, dacă un candidat respins contestă decizia argumentând că a obținut un punctaj apropiat de minim? (…) Este o ușă pe care n-ar trebui să o deschidem”, a spus acesta.
Și Laura Barac de la PSD a luat cuvântul, argumentând că această numire nu este în regulă din punct de vedere moral, aducând în discuție cazul lui Eugen Iordănescu. „Din punct de vedere al legalității, proiectul stă în picioare. Din punct de vedere moral, nu ni se pare ok să fie ales un cadidat care a fost sub punctajul minim. La rezultatele din 29.09.2021 au fost selectați doar cadidații cu peste 80 de puncte. De data asta de ce să facem o excepție? Nu avem nimic împotrivă cu persoana candidatului, dar nu pot fi schimbate regulile jocului în timpul jocului. (…) Cazul domnului Iordănescu ar fi trebuit să ne ridice niște semnale de alarmă și să ne tragă niște concluzii. Votul nostru va fi de abținere pentru că sancționăm moral faptul că nu a întrunit punctajul minim”, a precizat Laura Barac în timpul ședinței.
Daniela Cîmpean, peședintele CJ a spus însă că punctajul cadidatului a fost foarte puțin sub nota minimă stabilită de comisia de selecție și că proiectul de hotărâre este legal. Mai mult, Cîmpean a precizat că s-a întâlnit personal cu acest cadidat, spunând că are o „foarte bună experiență”.
„Am ales să decis să punem și al doilea candidat pentru că este imperios necesar ca CA-ul să fie odată selectat, pentru că la acest moment avem conducere interimară la nivel de aeroport, iar interimatul dăunează unei bune desfășurări a activității. Nu mai puteam prelungi acest interimat în condițiile în care avem la aeroport investiții importante în derulare, lucrurile trebuie să se miște în contracronometru, nu ne mai putem permite să așteptăm altă selecție. (…) La selecția precedentă nu au fost candidați atât de aproape de punctajul stabilit de comisie și care închidă cu numărul de 5 administratori această procedură de selecție. Acum avem situația în care avem un cadidat apropiat. Am avut și o întâlnire cu acest candidat pentru a mă lămuri personal cu privire la abilitățile pe care le-ar putea avea. Vine și completează experiența celor care au fost deja selectați, pe un sector neacoperit, respectiv experiența în gestionarea, conducerea unei societăți private. Este foarte bună experiența domnului, toate aceste împrejurări m-au determinat să iau această decizie”, a explicat Daniela Cîmpean.
Consilierii județeni PSD și FDGR s-au abținut, însă poiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru.