criză de consilieri școlari și logopezi la sibiu - în școlile de la sate, cele mai mari probleme
foto: arhivă

Guvernul a aprobat recent suplimentarea posturilor din învățământ, astfel că vor fi disponibile 1.175 de posturi noi, în special pentru educația antepreșcolară în creșe. Cele mai multe dintre posturi sunt destinate învățământului preuniversitar de stat, inclusiv în învățământul special, în direcția Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE). În județul Sibiu, de exemplu, este mare nevoie de consilieri școlari și logopezi, probleme fiind mai ales în școlile din mediul rural. 

Suplimentarea este impusă pentru a fi asigurată creșterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste între 3-5,6 ani în învățământul preșcolar și a celor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani în învățământul obligatoriu. 

„Este necesară îmbunătățirea serviciilor de asistență psihopedagogică și consiliere educațională pentru un număr cât mai mare de elevi și preșcolari din învățământul preuniversitar”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Prin suplimentarea acestor posturi, în special prin consilierii școlari, se vrea îmbunătățirea serviciilor de asistență psihopedagogică, consiliere educațională și orientare școlară pentru un număr mai mare de elevi și preșcolari. Actul normativ prevede ca, până la finalul anului 2022, să fie asigurată reducerea abandonului școlar. 

Situația în Sibiu – Foarte puțini consilieri școlari și logopezi

În școlile din județul Sibiu lucrurile nu arată tocmai bine. Elevii beneficiază, în prezent, de serviciile unui număr de 52 de consilieri școlari și 12 profesori logopezi, prin Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), insuficient dat fiind raportul de peste 1000 de elevi la un consilier. 

Conform datelor transmise de purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu, Constantin Dincă, pentru Ora de Sibiu, este nevoie de încă 74 de consilieri școlari și de 54 de profesori logopezi pentru a ajunge la un număr de 126 de consilieri și respectiv 66 de logopezi.

Potrivit sursei citate, cele mai mari „goluri” sunt în unitățile de învățământ din mediul rural, aici fiind lipsă atât de consilieri, cât și de profesori logopezi. 

Suplimentarea numărului de posturi pentru învățământul preuniversitar de stat se impune din mai multe considerente, printre care și faptul că se va diminua numărul de elevi alocat unui post de profesor dintr-un cabinet de asistență psihopedagogică, ceea ce conduce implicit la creșterea numărului de profesori în centre și cabinete școlar, potrivit notei de fundamentare a hotărârii de guvern. 

Ultima oră

Comentariul meu