video iohannis: ”ucraina are peste 600 de kilometri de frontieră cu românia. ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Președintele Klaus Iohannis, spune că România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și că trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil. El afirmă că membrii CSAT au examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

„Am încheiat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care am abordat situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre și de pe flancul estic al NATO. De asemenea, am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate care să ne permită o consolidare a rezilienței României. Astăzi (miercuri – n.r.) am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și din perspectiva migrației necontrolate. România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”, spune Klaus Iohannis după ședința CSAT.

El apreciază că „actuala criză de securitate creată de Rusia” nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră sau despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic.
„De aceea, în aceste momente este important ca la nivelul NATO și al Uniunii Europene să dăm dovadă de unitate și solidaritate. Vreau să subliniez – avem un dialog permanent, extrem de dens și de substanțial la toate nivelurile în cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, în cadrul OSCE și al Uniunii Europene. Escaladarea tensiunilor și consolidarea masivă a prezenței militare a Federației Ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre afectează securitatea și stabilitatea internațională”, adaugă șeful statului.

Ultima oră

Comentariul meu