Specialist în sănătate publică: "Săptămâna viitoare există o șansă reală să vedem vârful valului cinci"

Dacă pandemia nu a primit înștiințarea că s-a terminat pandemia și că a devenit „doar o gripă”, e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, spune medicul Octavian Jurma. Săptămâna viitoare avem vârful valului 5, cu 70.000 de cazuri noi zilnice. În aprilie, incidența coboară sub 1 la mie.

Medicul Octavian Jurma scrie pe Facebook că problema în continuare o reprezintă capacitatea de a monitoriza pandemia prin testare.

„Săptămâna trecută, marți 18 ianuarie, am avut vârful de teste de până acum când am detectat 16.760 cazuri cu 88.019 teste. Astăzi vedem un număr mai redus de teste, așa cum era de așteptat după o zi liberă, însă deși testele au scăzut cu 26.000, numărul de cazuri a crescut cu 3.000. Rata de pozitivare se menține la peste 30%, ceea ce înseamnă că de mâine, când se va reveni la peste 75.000 de teste pe zi, vom depăși și pragul de 25.000 de cazuri, poate chiar și pe cel de 30.000 de cazuri până la finalul săptămânii. Săptămâna viitoare, dacă avem noroc, există o șansă reală să vedem vârful valului 5-Omicron la valori între 40.000 și 50.000 de cazuri pe zi. Dacă însă creșterea mai continuă o săptămână, atunci putem ajunge și la cele 70.000 de cazuri pe zi în februarie, pe care le menționa și dr. Rafila”, scrie medicul.

Potrivit acestuia, totul depinde că felul în care testarea ține pasul cu pandemia: „din acest punct de vedere, inițiativa domnului Rafila de a deschide centre de testare este lăudabilă. Chiar și mai lăudabilă este inițiativa deschiderii unui centru de testare gratuită în Craiova. Vedem astfel că românii sunt responsabili și vor să se testeze după un contact cu o persoană infectată dacă li se oferă oportunitatea. Păcat că la noi testele au fost mereu văzute că un dușman al autorităților centrale și locale. Folosite ca alternativă la carantină generală ar fi putut salva mii de vieți și reduce enorm inclusiv costurile economice ale pandemiei”.

Jurma atrăgea atenția, la începutul lunii ianuarie: „creșterea spitalizărilor este însă mult mai accentuată în rândul minorilor unde internările COVID-19 au crescut de la 55 la 95 (aproape de 2x) față de săptămâna trecută. Această creștere mai rapidă în rândul copiilor confirmă tabloul general din alte țări unde internările pediatrice sunt în general de 4x mai multe decât în valul precedent”.

Din păcate numărul de internări în rândul copiilor a continuat să se dubleze săptămânal. A depășit deja vârful de 515 internați minori pe zi din valul 4-Delta și va depăși probabil 1.000 de internați pe zi până duminică, e de părere medicul.

„Vedem însă că și curba internărilor în rândul populației generale a început să crească rapid. Această curbă este acum cu 2 săptămâni în urmă curbei confirmărilor, deși în valurile precedente a anticipat curba confirmărilor. Acest aspect nou se datorează faptului că Omicron are o viteză mult mai mare de infectare și o perioadă de incubație mai redusă dar boala progresează ceva mai lent decât în cazul Delta, probabil datorită gradului mai scăzut de multiplicare în plămâni. Odată însă provocată furtuna de citokine evoluția este similară cu Delta și decesele încep să apară. Curba deceselor este abia la debut așadar, dar avem deja o creștere a numărului zilnic de decese față de săptămâna trecută. Faptul că evoluția se încadrează în prognoza pentru faza ascendentă face ca și prognoza pentru faza descendentă să fie credibilă. Este așadar probabil că vom coborî sub 3 la mie în luna martie și sub 1 la mie în aprilie, dacă nu vor apărea surprize neplăcute din partea pandemiei”, adaugă Jurma.

Acesta își îmcheie postarea astfel: „dacă pandemia nu a primit înștiințarea că s-a terminat pandemia și că a devenit <doar o gripă>, e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, cum pare să facă în Danemarca și Franța unde după 6 săptămâni a intrat într-un platou după care a reluat creșterea”.

Ultima oră