record de prezentări la urgențe - mai mult decât dublul unei zile obișnuite - ”în curând o să ne umplem”
foto: arhivă

Valul cinci este așa cu au preconizat specialiștii- cu o rată de transmisabilitate a virusului extrem de mare, da care nu dă simptome la fel de puternice ca varianta Delta și cazuri la fel de grave. Tocmai pentru a nu mai pune presiune pe medicii de la Urgențe, unde în valurile trecute veneau pacienții cu simptome, de data aceasta s-au înființat centrele de evaluare. Dar, nici așa, și nici cu medicii de familie care pot face teste covid, sibienii nu au prea înțeles mersul lucrurilor. Și pentru o tuse sau febră se prezintă în continuare la Unitatea de Primiri urgențe nu pentru că se simt rău, ci pentru a se testa. Au reușit astfel să atingă un nou record.

Mai exact, un nou record de prezentări la Urgențe în 24 de ore. Marți, 25 ianuarie, aici au venit 315 pacienți față de o medie normală de 150. Marea majoritate dintre aceștia nu au avut vreo urgență, ci au venit să fie testați pentru infecția cu covid 19. Asta înseamnă timp luat de la pacienții cu urgențe medicale. ”Acum, în acest moment presiunea nu este pe spital, ci pe Urgențe. Foarte mulți dintre ce care au ceva simptome de covid vin aici pentru un test, ori asta nu este normal. Un pacient de acest fel ocupă un loc- medicii nu doar că trebuie să îl testeze, dar trebuie să îl consulte, ceea ce înseamnă o încărcare inutilă. Alții sunt pașii ce trebuie urmați doar pentru un test”, spune Daniel Chelcea, managerul spitalului Județean Sibiu.

record de prezentări la urgențe - mai mult decât dublul unei zile obișnuite - ”în curând o să ne umplem”

Număr enorm de cazuri

Numărul de cazuri de infectare cu covid 19 se dublează aproape de la o zi la alta. Miercuri au fost la Sibiu 768 de persoane infectate. Dacă acest număr ar fi fost raportat în valul trecut cu siguranță că deja locurile din spital dedicate pacienților covid ar fi fost demult ocupate din cauza virulenței variantei Delta. Omicronul însă se răspândește extrem de repede, dar nu dă simptome la fel de grave. Dovadă stă faptul că miercuri, la Spitalul Județean erau internate 62 de persoane infectate și 15 pe ATI.

”Deocamdată stăm bine, nu este presiune pe spital, ci pe Urgență, cum am spus. Dar, pentru că a crescut și mai crește numărul de cazuri, și baza de selecție a pacienților care au nevoie de internare va crește, așa că în curând cred că ne vom umple și în spital. Nu este de departe la fel de agresiv ca valul 4, dar cred că încă 2 săptămâni numărul va mai crește după care va începe să scadă și ne mai liniștim. Dacă însă va fi nevoie, vom crește capacitatea până la maximul de paturi prevăzut în planul de reziliență. Iar în privința medicamentelor avem tot ce este nevoie”, spune Daniel Chelcea.

Pași de urmat pentru cei cu simptome

Sibienii care au simptomele specifice infectării cu covid 19 sunt rugați să nu mai meargă la Urgențe pentru a fi testați, dacă starea lor de sănătate este una bună. Pentru a afla dacă sunt pozitivi trebuie să sune medicul de familie care le va face un test antigen. Dacă rezultatul este pozitiv va fi îndrumat către unul din centrele de evaluare covid VEZI AICI UNDE SUNT ACESTEA unde va fi consultat de medici specialiști și i se vor face investigațiile necesare. În funcție de starea de sănătate va primi tratament pe care îl va lua în izolare, la domiciliu, sau va fi internat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică