Rusia vrea să distrugă Kievul - Plănuiește un atac puternic

Londra avertizează: Rusia vrea să distrugă Kievul. Plănuiește un atac puternic.

Nu este prima declarație controversată a britanicilor pe tema crizei din  Ucraina. În weekend, ministerul de externe, a spus într-o declarație catalogată drept o gafă că Rusia pregătește o lovitură de stat de în Ucraina pentru a instala un președinte marionetă. Premierul britanic a făcut comentariile, întrebat despre o posibilă invazie a rușilor în Ucraina. NATO a anunțat că membrii săi și-au pus forțele militare în așteptare pentru un potențial atac.

Boris Johnson susține că există 60 de grupuri de luptă ruse (batalioane) la granițele Ucrainei. Asta ar fi dovada unui „plan pentru un război fulger care ar putea distruge Kievul”. „Ar fi un pas dezastruos”, a spus el. ”Pentru Moscova orice invazie va fi o afacere dureroasă, violentă și sângeroasă. Cred că este foarte important ca oamenii din Rusia să înțeleagă că aceasta ar putea fi o nouă Cecenie”, a transmis Boris Johnson, potrivit Financial Times.

Alexander Lukașenko a intervenit și el în vâltoare declarațiilor. Dictatorul din Belarus a spus că va trimite „un întreg contingent” de soldați la granița cu Ucraina, ca reacție la desfășurarea forțelor NATO în țările baltice și la acumularea de trupe în Ucraina. „Nu are nimic de-a face cu vreo ocupație. Vrem doar să ne apărăm granița de sud”, a adăugat el.

La o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, UE a reiterat avertismentul că va impune Rusiei „sancțiuni severe” în caz de atac. UE și-a reafirmat „angajamentul de a sprijini în continuare Ucraina”, inclusiv în domeniul „pregătirii militare profesionale”.

În weekend, Marea Britanie a declarat că are dovezi că președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să instaleze un regim marionetă la Kiev. Declarațiile venite de la Londra au fost criticate ușor de vecinii francezi. „Marea Britanie dezvoltă poziții foarte explicite, foarte alarmiste…Trebuie să fim atenți să nu creăm profeții care se auto împlinesc”, a spus un înalt oficial francez.

Ultima oră

Comentariul meu