românii se îngroapă în datorii - creditele pentru telefoane de lux sunt cele mai accesate
Sursa Foto - Pixabay

Românii se îngroapă din nou în datorii după ce pandemia de covid-19 le-a dat de gândit. Se împrumută pentru telefoane de lux, laptopuri și alte gadget-uri de ultimă generație.

Interesul românilor pentru telefoane, televizoare sau laptop-uri de ultimă generație, cumpărate în rate, a început din nou să crească, după doi ani în care mulți au fost mai reticenți să se îndatoreze, din motive lesne de înțeles, scrie protv.ro.

Creditele pentru consum acordate au ajuns și ele la cele mai mari valori din ultimii ani, arată datele BNR. Specialiștii recomandă prudență, mai ales că și dobânzile urcă.

Românii plătesc în rate cel mai des pentru telefoane mobile, în special de ultimă generație.

Laptop-urile, mașinile de spălat și frigiderele urmează în topul produselor cumpărate prin credit în 2021, iar valoarea totală a fost mai mare cu 60% față de anul anterior, arată studiul realizat de o instituție nebancară. Cei mai mulți se împrumută pentru o perioadă de până în doi ani, cu dobânzi zero, prin parteneriate cu magazinele, dar și cu dobânzi de 10-12 sau chiar 20%.

Unii se îndatorează și pentru sume mici. Un telefon de 350 de lei a fost cel mai ieftin produs cumpărat în rate și un televizor de 14.500 de lei cel mai scump.

Ultima oră

Comentariul meu