Începând cu 1 februarie, vom putea călători fără teste COVID în UE

Uniunea Europeană recomandă ca începând cu 1 februarie să călătorim fără teste COVID şi să nu mai impună restricţii celor care deţin un certificat Covid-19.

Uniunea Europeană a recomandat, marţi, statelor membre să permită circulaţia în spaţiul comunitar doar în baza certificatelor COVID-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau rezultate negative la teste, fără a impune măsuri suplimentare, informează cotidianul Le Figaro.

Apelul a fost făcut în contextul în care ţări precum Italia şi Portugalia au introdus condiţii suplimentare, spre exemplu rezultate negative la teste chiar şi persoanelor vaccinate sau recuperate după îmbolnăvire.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit marţi că este necesară revenirea la coordonarea condiţiilor de circulaţie în spaţiul comunitar. „Călătorii care deţin certificate COVID-19 valabile nu trebuie să fie supuşi unor restricţii suplimentare în materie de liberă circulaţie”, a transmis Consiliul UE.

Recomandarea va deveni valabilă din 1 februarie, dar deciziile de conformare aparţin fiecărui stat membru al Uniunii Europene.

Comisia Europeană îndeamnă statele UE să se conformeze. „Tulpina Omicron s-a răspândit în întreaga Europă şi este momentul să abandonăm măsurile suplimentare pe care unele state le-au introdus în ultimele săptămâni în cazul călătoriilor, îngreunând deplasările şi făcând imprevizibile condiţiile”, au afirmat, într-un comunicat comun, comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, şi comisarul Justiţiei, Didier Reynders.

„Este vorba despre o recomandare, deci nu pot garanta că toate ţările membre UE vor accepta cadrul comun, deşi toate au semnalat că se vor conforma”, a afirmat Clément Beaune, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris. Franţa exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Recomandarea, în vigoare de la 1 februarie 2022

„Cred că este important să avem reguli stricte – pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor – şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, a declarat pentru AFP secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene, Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european, scrie observatornews.

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zile) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză „booster”, în călătoriile în UE.

Ultima oră