Arhitectul sibian Tudor Popa, a făcut un top al celor mai ciudate clădiri din capitala județului nostru. Acesta spune că în perioada 2009-2011 au fost anii cei mai prielnici pentru autorizarea unor clădiri super-interesante.
”Sunt un fan al arhitecturii ce iese din tiparele cu care suntem obișnuiți, de asta și în proiectele mele de design interior încerc să găsesc elemente noi ce pot fi introduse în spațiile la care lucrez, chiar dacă pot fi controversate. Așa cum spuneam, Sibiul are câteva clădiri ciudate interesante, demne de premii de arhitectură. De cele mai multe ori, acest tip de clădiri par să prioritizeze designul în pofida confortului (ceea ce nu e deloc fals) dar aici trebuie să observăm execuția și să lăudăm îndrăzneala arhitecților și a inginerilor”, spune Tudor Popa.
Iată și topul realizat de acesta.
1.Clădirea lego
Cea mai interesantă clădire din Sibiu (dintre cele vizibile, construite la stradă), mi se pare ceea ce urma să fie sediul Antena 1. Deși stația locală tv nu s-a mai mutat niciodată aici, construcția a fost ridicată pe Șos. Ștefan cel Mare (aici) și acum găzduiește birouri la etaje și alimentara Trans Agape la parter.
Arhitectul clădirii a fost Alexandru Găvozdea, cel ce acum este președintele Ordinului Arhitecților din România. Dacă este să spun ceva ce nu îmi place (dar deloc) la construcția asta este, evident, lipsa locurilor de parcare subterane, fapt ce acum a dus la ocuparea trotuarului pentru a-și parca chiriașii mașinile pe lateralul clădirii.
- Casa de cupru
Una dintre clădirile ce le urmăresc constant este cea metalică din apropierea parcului SubArini (se află aici). Pare o clădire vie, ce își modifică înfățișarea odată cu trecerea timpului deoarece fațadele primesc culori noi odată cu oxidarea tablei de cupru cu care este îmbrăcată.
Cu sală de fitness, jacuzzi și mini-cinema la subsol și livingul dedicat artei la etajul 1, nu pot să spun că interiorul este pe gustul meu dar arhitectul Radu Teacă m-a cucerit prin faptul că a reușit să integreze pasiunea beneficiarului (adică picturile clasice) cu designul clădirii foarte modern. Mai multe detalii au fost publicate în revista de arhitectură Igloo, iar planurile clădirii le poți studia aici.
- Cutia albă
În această clădire mi-am petrecut mai mulți ani, fiind atunci funcțională pentru birouri. Geamul mare cu privire spre apus și fațada ce pare o cutie albă, spre stradă, i-a adus în 2009 premiul de cea mai frumoasă casă din Sibiu.
Clădirea se află pe str. Litovoi Vodă (aici) dar pozele publicate aici nu îi fac suficientă dreptate pentru că priveliștea din living asupra întregului cartier face toți banii. La vremea ei, pardoseala de rășină albă, scara metalică, balustrada de sticlă și, în fapt, tot interiorul alb făceau din cădire ceva special.
Pașca Ciprian, proprietarul clădirii, este și arhitectul ce a făcut proiectul, în colaborare cu Șuvaina Lucian.
Vedeți tot topul, AICI.