Turnul Sfatului, reabilitat cu peste 2 milioane de euro - Se creează o zonă de vizitare a șarpantei
foto: arhivă

Turnul Sfatului, obiectiv turistic de reputație internațională, va intra într-un proces de reabilitare ce va costa peste două milioane de euro. În urma unei expertize realizată în anul 2020, s-au identificat mai multe deficiențe, în principiu degradări structurale și arhitecturale. Proiectul de hotărâre va fi supus votului consilierilor locali ai municipiului Sibiu în ședința de joi.

Necesitatea intervențiilor pentru reabilitarea elementelor structurale și nestructurale ale Turnului Statului a fost constatată în urma elaborării raportului de expertiză tehnică în cursul anului 2020, care a evidențiat starea de ansamblu a turnului. Studiile specialiștilor au condus la identificarea mai multor deficiențe.

Turnul Sfatului, reabilitat cu peste 2 milioane de euro - Se creează o zonă de vizitare a șarpantei

Potrivit raportului, s-au identificat urme de uzură și deformare ale scărilor și balustradelor de lemn, s-au degradat elementele de lemn ale șarpantei. Totodată, s-au constatat degradări ale componentelor din piatră: vandalism și depuneri de murdărie în cazul celor două portaluri, materiale inadecvate și uzură mecanică. În raportul de expertiză se motivează că balustrada scărilor din lemn este „grosolană, inestetică”.

Cum va fi reabilitat Turnul Sfatului

Pentru asigurarea integrităţii structurale, se va verifica zidăria de cărămidă pe toată suprafaţa vizibilă a pereţilor interiori, iar zonele în care aceasta este degradată vor fi reparate prin înlocuirea elementelor deteriorate cu cărămizi identice ca formă, dimensiune şi proprietăţi fizice cu cele existente.

Elementele deteriorate ale șarpantei vor fi înlocuite cu alte elemente de lemn identice ca dimensiune în secțiune și esență cu cele existente.

Mâna curentă și balustrada scărilor de lemn ce încep la etajul 3 vor fi înlăturate și vor fi înlocuite cu o balustradă din montanți metalici. Se vor reabilita ferestrele, învelitorii deoarece s-a observat că se infiltrează apa de ploaie și se va crea și o zonă de vizitare a șarpantei.

Se vor elimina tencuielile pe bază de ciment din zona inferioară a zidurilor și se vor retencui cu mortar pe bază de var hidraulic. Astfel vor fi evidențiate și plăcile cu inscripții în limba latină. Suprafața exterioară a turnului, cât și interiorul gangului, se vor zugrăvi în culoarea „RAL 9001”.

Expoziții în Turnul Sfatului

În interiorul turnului se vor putea desfășura expoziții, iar în acest sens, pentru toate etajele a fost propus un sistem de expunere din mobilier modular, care poate fi compus în plan vertical sau orizontal, pentru a alcătui podine, piedestaluri. Mobilierul pentru expoziție va fi autonom, corpurile de iluminat așezate pe acesta funcționând pe bază de baterii.

Printre elementele necesare care vor fi montate se amintesc în raport: sistem audio, sistem de supraveghere, detector de fum. Toate vor fi montate pe tavan, perimetral, ascunse de grinzile de planșeu și conectate prin cabluri plate.

Încălzirea se va realiza prin panouri radiante conectate la rețeaua electrică.

Reabilitarea Turnului Sfatului va costa aproximativ 2,2 milioane de euro. Proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de joi.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică