NATO trimite nave și avioane în Europa de Est

NATO anunță că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

„În ultimele zile, un număr de Aliați au făcut anunțuri cu privire la desfășurările noastre prezente și viitoare – Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania ca formă de sprijin pentru misiunea mai veche a NATO din regiune, transmite Digi24.

Spania trimite nave care se vor alătura forțelor navale NATO și ia în considerare desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria. Franța

Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe sub comandă NATO în România.

Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, începând din aprilie, pentru a susține activitatea de control aerian a NATO din regiune.

Statele Unite au spus, de asemenea, în mod clar, că iau înconsiderarea accentuarea prezenței militare în partea estică a Alianței”, se arată în mesajul transmis de Alianța Nord-Atlantică.

„Salut contribuțiile adiționale ale Aliaților la forțele NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru protejarea și apărarea tuturor Aliaților, inclusiv prin consolidarea părții estie a Alianței. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a securității noastre, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„NATO este o alianță defensivă. Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, NATO și-a accentuat prezența în partea estică a Alianței, inclusiv cu grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și Statele Unite, sunt multinaționale și pregătite de luptă.

Prezența lor face clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Înainte de 2014, nu au existat forțe ale NATO în partea estică a Alianței”, se mai arată în mesajul NATO.

Evoluția din ultimele săptămâni a situației conflictului din Ucraina nu arată că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. La granița Ucrainei se află, în prezent, 127.000 de militari ruși, iar Rusia își menține poziția intransigentă cerând din partea SUA și Occidentului să-i accepte condițiile și garanțiile de securitate, despre care NATO și Occidentul susțin că sunt „inacceptabile”.

Din 2014, în estul Ucrainei are loc un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi al căror sprijin militar şi financiar este considerat a fi venit direct de la Kremlin.

Ţările NATO au trimis deja arme şi tehnică militară Ucrainei, în special sisteme antitanc de ultimă generaţie. Recent, secretarul de stat american a ameninţat direct Kremlinul că, dacă un militar rus pune piciorul în Ucraina, acest lucru va declanşa un răspuns sever din partea SUA.

În acest context, SUA și Marea Britanie au anunțat retragerea unei părți a personalului diplomatic de la ambasadele lor de la Kiev.

Ucraina a catalogat decizia Washingtonului de a rechema familiile diplomaţilor săi în post la Kiev drept „prematură” şi „excesivă” pe fondul temerilor asupra unei invazii ruse.

Ultima oră