comercianții de la târgul de crăciun din sibiu, amendați cu 30.000 lei - sancțiuni de 200.000 lei la restaurante și pizzerii
foto: arhivă

Mai multe restaurante, pensiuni, pizzerii, carmangerii, patiserii, depozite și magazine alimentare au fost luate la control, în toată luna decembrie, de inspectorii DSVSA Sibiu. Au fost aplicate amenzi colosale acolo unde s-au găsit nereguli. Și la Târgul de Crăciun, trei expozanți care serveau alimente au fost amendați.

În perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 şi 27.12.2021 – 30.12.2021, DSVSA Sibiu a efectuat controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală. S-au făcut verificări și în carmangerii, măcelării, magazine alimentare, la târguri, în pizzerii, la cantine, la unitățile de catering și la restaurante, dar și la pensiuni, cofetării, patiserii și supermarketuri.

Amenzi de peste 200.000 lei

„Au fost efectuate un număr de 178 controale pe diferite categorii de unități, constatând, abateri de la normele sanitare veterinare, la un număr de 39 unități, sancționând contravențional 22 operatori alimentari cu amenzi în valoare de 206500 lei și 17 avertismente. Principalele neconformități identificare au fost depozitarea și etichetarea necorespunzătoare, funcționarea fără aprobarea sanitară veterinară, neîntreținerea spațiilor de lucru în condiții de igienă corespunzătoare, lipsa autorizație sanitare veterinare pentru mijloace de transport alimente”, spune reprezentanții DSVSA Sibiu într-un raport ce urmează să fie prezentat marți în ședința Consiliului Prefectural.

Potrivit datelor furnizate de DSVSA, au fost verificate 20 de carmangerii, iar la una s-au găsit nereguli, acolo unde s-a aplicat o amendă de 10.000 lei. Șase din douăzeci de restaurante au avut nereguli și s-au dat amenzi de 60.000 lei, iar o pensiune turistică a fost amendată cu 5.000 lei. Inspectorii sanitari au aplicat o amendă și la o pizzerie din Sibiu în valoare de 10.000 lei. De asemenea, două supermaketuri au fost amendate cu 20.000 lei, iar opt magazine alimentare cu 80.000 lei.

Amenzi de 30.000 lei la Târgul de Crăciun

La finalul Târgului de Crăciun de la Sibiu inspectorii DSVSA au tras linie, iar bilanțul este următorul: șase avertismente și trei amenzi în valoare de 30.000 lei.

„În plus, la o acțiune comună cu celelalte instituții, nominalizate în Ordinul Prefectului județului Sibiu, nr. 623/26.11.2021, au fost verificați toți expozanții de alimente prezenți în Târgul de Craciun 2021, târg avizat pentru funcționare de către DSVSA Sibiu conform legislației”, se arată într-un raport al DSVSA.

În toate carmangeriile, măcelăriile care funcţionează în incinta pieţelor agroalimentare, precum şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care a fost valorificată carnea şi alte produse de origine animală, s-a asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, prin prelungirea programului de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Ultima oră

Comentariul meu