Nu există nimic mai frustrant decât să te confrunți cu probleme legate de sistemul de încălzire în plină iarnă. O centrală termică proprie este esențială pentru confortul de zi cu zi al tău și al familiei tale, însă ce poți face când aceasta nu mai funcționează sau când începe să prezinte anumite semne de uzură?
Din fericire, majoritatea problemelor legate de sistemele de încălzire prin centrale termice sunt ușor de rezolvat.
Iată câteva probleme comune cu care se confruntă oamenii în legătură cu centralele lor și potențiale soluții la acestea:
- Nu ai căldură și nici apă caldă
Începe prin a verifica dacă termostatul este pornit la temperatura optimă (19-22 grade Celsius), iar apa din centrală are 70 grade Celsius (pentru centralele convenționale) și între 55-57 grade celsius (pentru centralele cu condensație). Dacă caloriferele rămân reci, verifică panoul de control al centralei și asigură-te că ambele setări pentru încălzirea centralei și pentru apa caldă sunt pornite.
În pasul următor, verifică dacă alimentarea cu energie electrică a sistemului este în regulă. Dacă siguranța nu este arsă, îndreaptă-ți atenția către supapa de deviere a centralei care controlează debitul apei încălzite. Opriți-o și apoi porniți-o din nou. De asemenea, citește aici dacă nu se aprinde flacăra la centrală.
Dacă problema persistă, este posibil ca pompa să fie blocată sau defectă. Înfundarea pompei necesită o curățare temeinică a murdăriei din interior. Cu toate acestea, pompele pot să nu mai funcționeze din cauza aerului blocat. Deșurubează piulița de la baza pompei, pentru a evacua excesul de aer din aceasta
- Caloriferul se încălzește neuniform
Aceasta este o problemă extrem de comună cu o soluție ușoară: scurgerea caloriferului. Oprește pompa de la centrală și pune o găleată goală în colțul de jos al caloriferului. Folosind o cheiță specială sau pur și simplu o șurubelniță, răsuciți piuliță din alamă care se află în colțul superior al radiatorului în sens invers acelor de ceasornic până când aerul cald iese din radiator. Odată cu acesta, se va evacua și apa murdară sau cu impurități care pot bloca circulația apei în interiorul caloriferului. Dacă acest lucru nu rezolvă problema, este posibil să aveți o țeavă blocată, o pompă spartă sau centrala termică a fost instalată greșit.
- Centrala termică scoate zgomote
Pocniturile sau sunetele ciudate pe care le poate scoate o centrală cel mai probabil provin de la boiler. Dacă sesizezi un zgomot atunci când flacăra centralei se aprinde pentru prima dată, este posibil să fie cauzat de excesul de aer din interiorul instalației. Dacă aerisirea acesteia nu rezolvă această problemă, asigură-te că ajunge suficientă apă în rezervorul boilerului. Astfel de probleme poate apărea și din cauza depunerilor de murdărie – curăță cu grijă suprafețele afectate. Totodată, dacă există un sistem de presiune (manometru), asigură-te că este setat la nivelul corect.
- Centrală termică este uzată
Majoritatea centralelor termice au în medie o durată de viață între 10 și 15 ani. Cu trecerea timpului, centrala ta va deveni mai puțin eficientă și mai predispusă la defecțiuni. Uneori, este mai avantajos să înlocuiești vechea centrală, decât să cheltui constant sume mari de bani pentru repararea centralei. O centrală termică în condensație de la Instalatiishop.ro este o investiție foarte rentabilă de care te vei bucura mai mult timp datorită tehnologiilor inovatoare care fac diferența în ceea ce privește calitatea și longevitatea acestui produs.
Așadar, identificarea rapidă a problemelor pe care le observi la centrala ta termică poate face diferența dintr-o intervenție simplă, domestică, și reparații extrem de costisitoare, care pot fi soluționate numai de instalatori profesioniști.