cine sunt hoții de lemne din cristian, gura râului și orlat - patru au fost arestați preventiv
Foto: arhivă

Percheziții de amploare au avut loc săptămâna aceasta în județul Sibiu. Printre infracțiunile care fac obiectul acestui dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu se numără constituirea unui grup infracțional organizat, furt de material lemnos, instigare la tăiere ilegală de arbori,  folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal, instigare la delapidare, delapidare și complicitate la delapidare. Hoții de lemne sunt din Cristian, Orlat și Gura Râului, iar în cursul zilei de joi patru dintre ei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar cinci au fost plasați în arest la domiciliu.

Nouă dintre inculpații cercetați în dosarul defrișărilor au ajuns joi în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă. Doar patru dintre aceștia vor sta 30 de zile în spatele gratiilor, în timp ce ceilalți cinci rămân în arest la domiciliu.

Cine sunt persoanele cercetate în dosarul infracțiunilor silvice

Persoanele care vor sta în spatele gratiilor timp de 30 de zile, până la data de 18 februarie 2022, sunt: Sasu Costel, Jurca Dumitru Cătălin, Zav Vasile și Pampu I. Nicolae, potrivit informațiilor publice de pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Sasu Costel este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la tăiere ilegală de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal și instigare la delapidare. Potrivit site-ului Primăriei Gura Râului, acesta este consilier local și este brigadier silvic la Ocolul Silvic Cindrel. 

Jurca Dumitru Cătălin este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la tăiere ilegală de arbori și delapidare. 

Zav Vasile este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, tăiere ilegală de arbori și complicitate la delapidare. 

Pampu I. Nicolae este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, tăiere ilegală de arbori și complicitate la delapidare. 

În cazul celorlalți cinci inculpați, și anume Părău Petru, Pampu N. Nicolae, Lazăr Aurel Ioan, Topîrcean Nicolae și Câmpeanu Ilie Vasile, magistrații au respins propunerea procurorilor de a-i aresta preventiv, astfel că aceștia au fost arestați la domiciliu. Aceștia nu au voie să vorbească între ei pe parcursul aplicării măsurii, nu au voie să își exercite profesia sau activitatea în exercitarea căreia s-a săvârșit fapta, trebuie să se prezinte în fața organului de urmărire penală de câte ori vor fi chemați și, în cazul în care nu respectă aceste obligații, măsura va fi înlocuită cu una mai dură. 

DETALII DESPRE DOSAR AICI

Grup infracțional cu angajați de la ocolul silvic – Arbori tăiați ilegal din Gura Râului, Păltiniș și Cristian

Vă reamintim că, la sfârșitul anului 2020 mai multe persoane, angajați ai unui ocol silvic și administratori ai unor societăţi comerciale ce desfăşoară activitate de exploatare a materialului lemnos, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic. Astfel, în perioada decembrie 2020 – iunie 2021 aceştia au tăiat în mod ilegal şi sustras din fondul forestier un număr de 125 de arbori de specii diferite, cauzând un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei fără TVA.

Totodată în cursul anului 2021 mai multe persoane, unele fiind administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic sau având legături cu astfel de societăţi, beneficiind de complicitatea unor membri ai personalului silvic, au tăiat fără drept şi sustras material lemnos de pe raza localităţilor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian.

Procurorii au descins miercuri la locuințele tuturor acestor persoane și le-au adus la audieri. Inculpații sunt bărbați cu vârsta cuprinsă între 33 și 56 de ani, domiciliați în Cristian, Orlat și Gura Râului.

Ultima oră

Comentariul meu