Orice persoană, fie fizică ori juridică, care deține un autoturism înmatriculat în România, este obligată să îl asigure pentru cazurile civile ca urmare a pagubelor produse prin accidente. Proprietarii mașinilor sunt obligați practic să plătească o poliță RCA, indiferent dacă conduc mașina pe drumurile publice sau dacă stă parcată în garaj. Nerespectarea acestei obligații reprezintă o contravenție și este sancționată atât cu o amendă usturătoare, cât și prin reținerea certificatului de înmatriculare. Pe străzile din Sibiu și din județ au fost prinși, în nenumărate rânduri, șoferi care conduceau mașini fără RCA. Chiar și în curtea și în fața sediului IPJ Sibiu se află, în prezent, mai multe autoturisme, dar și autospeciale care nu sunt asigurate. Despre acestea, reprezentanții poliției spun că sunt stricate și „nu sunt în stare de operativitate”.
Asigurarea RCA, valabilă chiar dacă mașina nu e condusă
Periodic, polițiștii din județul Sibiu depistează pe drumurile publice persoane aflate la volanul unor autoturisme care nu dețin o asigurare RCA. În contextul în care aceasta este obligatorie pe teritoriul României, șoferii nu scapă prea ușor. Amenzile care pot fi aplicate în astfel de cazuri încep de la 1.000 de lei și ajung la 2.000 de lei. De asemenea, potrivit Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), polițiștii care constată contravenția rețin și certificatele de înmatriculare ale persoanelor în cauză.
CITEȘTE ȘI: Prins în trafic fără ITP și RCA – Amendă de aproape 2.500 lei pentru șofer
De asemenea, potrivit baar.ro, orice vehicul înmatriculat/înregistrat trebuie să dețină contract RCA valabil chiar dacă acesta nu este utilizat, stă în parcare, garaj sau este abandonat. În cazul în care, spre exemplu, mașina ia foc sau pleacă de pe loc, poate produce daune altor autoturisme, iar pentru asta este nevoie de asigurare.
Mașini fără RCA, parcate în fața sediului IPJ Sibiu
Pe străzile din Sibiu au fost prinși o mulțime de șoferi care conduceau mașini fără asigurare. Dar, chiar și în curtea și în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu stau parcate mai multe mașini și autospeciale care nu au încheiată o poliță RCA.
Ora de Sibiu a verificat toate mașinile parcate în această zonă, 41 la număr, iar dintre acestea 10 nu dețin poliță RCA valabilă. Patru dintre ele sunt autospeciale de poliție cu numere de înmatriculare ale MAI.
Mai exact, la mijlocul lunii ianuarie, mașinile cu următoarele numere de înmatriculare parcate în zona IPJ Sibiu nu aveau poliță RCA: SB11FPM, SB08HVG, SB11FPG, SB13OUX, SBFOY, SB11FOL. Totodată, autospecialele fără RCA ale poliției, verificate la data de 20.01.2022, au numerele de înmatriculare: MAI52976, MAI52727, MAI34820 și MAI17128.
Despre aceste autospeciale, reprezentanții IPJ Sibiu spun că nu sunt în stare de operativitate, nemaifiind utilizate din cauza uzurii. Acestea ar urma să fie evaluate tehnic pentru a vedea dacă este rentabilă repararea lor. În caz contrar, vor fi scoase din uz sau casate.
„Toate autospecialele din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, aflate în stare de operativitate, dețin polițe RCA și ITP valabile. Din parcul auto al I.P.J. Sibiu fac parte și autospeciale care nu sunt în stare de operativitate, acestea nemaifiind utilizate ca urmare a uzurii survenite în timp, comisia tehnică din cadrul unității urmând să evalueze starea tehnică și să stabilească, după caz, rentabilitatea efectuării de reparații și reabilitări sau demararea procedurii de scoatere din uz sau casare directă. O parte din autospecialele aflate în stare de neoperativitate sunt parcate pe strada Revoluției din municipiul Sibiu, pe locurile special amenajate și marcate, destinate exclusiv autovehiculelor de poliție, locuri de parcare puse la dispoziție de Primăria Municipiului Sibiu și care sunt folosite în funcție de necesitățile operative”, au spus reprezentanții IPJ Sibiu pentru Ora de Sibiu.
Si daca au RCA facut pe seria de caroserie???? Mădălina Roșu lasa prostiile ca iti miroase mana a bara de transport in comun…