Apartamentele vechi revin la modă - Sibienii nu mai sunt dispuși să plătească prețuri exorbitante pentru construcțiile noi

Acum câțiva ani, când a început dezvoltarea imobiliară a Sibiului, toți cei care își doreau să cumpere un apartament nici nu concepeau să nu fie unul nou construit. Blocurile vechi au devenit un fel de paria al imobiliarelor. Dar acum, roata se învârte. Cererea pentru apartamentele vechi este din ce în ce mai mare și se datorează creșterii exagerate a prețurilor apartamentelor noi, dar și a faptului că acum, pe piața din Sibiu, nu se prea găsesc locuințe finalizate.

Prețuri ”pe bogăție”

Prețurile construcțiilor noi au început să crească aproximativ acum un an și jumătate. Principalul motiv este majorarea prețurilor materialelor de construcție, prețuri care continuă să crească lunar. ”Prețurile materialelor au dictat și creșterea prețurilor locuințelor noi cam cu 20% în ultima perioadă. Iar anul acesta vor mai crește, pentru că distribuitorii de materiale de construcție au anunțat deja majorări de 30% pentru anul acesta”, spune Dan Popescu, directorul agenției imobiliare Platinum.

Astfel, pe strada Doamna Stanca din Șelimbăr, una din cele mai căutate, prețul pe metru pătrat a crescut de la 900- 1000 de euro la 1200- 1300 de euro, cu predate la gri avansat. Aproximativ aceleași prețuri sunt  și în cartierele de pe Calea Șurii Mici.

Apartamentele vechi, din nou la mare căutare

Prețurile mari ale construcțiilor noi, dar lipsa acestora de pe piață contribuie la creșterea cererii pentru construcțiile vechi. ”La acest moment nu prea mai sunt apartamente finalizate sau întabulate pe piață sau care să aibă termen de finalizare anul acesta. Clienții nu mai vor să aștepte, și atunci toate aceste motive îi fac să se îndrepte către apartamentele vechi. În plus, acestea sunt în oraș, sunt aproape de toate facilitățile, și se mai poate și negocia, lucru pe care dezvoltatorii nu îl fac”, spune Dan Popescu.

Astfel, cererea este mare pentru apartamentele de pe Mihai Viteazu, unde metrul pătrat poate ajunge la 1.300 de euro, dar în cazul unui apartament utilat și mobilat. ”Mihai Viteazu, Calea Dumbrăvii sunt zonele cele mai căutate și mai scumpe. Sunt centrale, aproape de orice, și în plus apartamentele de aici nu își pierd din valoare datorită acestor lucruri”, spune Dan Popescu.

Duplex-urile prind teren

Sibienii care își doresc să locuiască la casă se îndreaptă către duplex-uri, pentru că sunt ceva mai ieftine decât o casă individuală. Șelimbărul rămâne pe primul loc în cerințele clienților, dar din ce în ce mai mulți se interesează de construcțiile noi din Cristian, Șura Mică, Tălmaciu. Aici un duplex la gri avansat costă 120.000 de euro.

Deși Șelimbărul e cel mai cerut, e și foarte scump, un duplex ajunge și la 150.000- 160.000 de euro, prețurile fiind crescute și din cauza terenului foarte scump din comună.

Cisnădioara însă se transformă în ”casa” bogaților. Aici metrul pătrat de teren se vinde cu 125 de euro, iar casele individuale ajung și la 200.000 de euro.

 

 

 

 

 

Ultima oră