În primăvara anului trecut, mai mulți polițiști angajați la Rutieră în județul Sibiu au ajuns în fața procurorilor fiind audiați într-un dosar în care au fost cercetate cel puțin 115 infracțiuni de luare de mită, alte 54 de infracțiuni de abuz în serviciu și infracțiuni de fals. Oamenii legii au fost acuzați că, timp de doi ani, începând cu anul 2019, au cerut mită șoferilor indisciplinați, bani care erau virați în conturile echipei de fotbal a IPJ Sibiu. Mita nu avea niciodată sumă fixă, ci se putea negocia în funcție de ocupația conducătorilor auto. În urma zecilor de percheziții, mai mulți rutieriști au fost arestați la domiciliu, iar după o lună de zile, aceștia au primit o măsură mai ușoară. Cu toții au fost plasați sub control judiciar. Câteva luni mai târziu, doi dintre polițiști au depus o plângere împotriva măsurii luată de magistrați.
Ancheta a pornit de la un denunț al unui șofer căruia i s-a cerut o sponsorizare pentru echipa de fotbal a IPJ Sibiu. Potrivit acuzațiilor de anul trecut, polițiștii ar fi cerut sponsorizări pentru echipa de fotbal a Inspectoratului și ar fi avut grijă ca totul să fie cumva acoperit. La început, când opreau șoferul, se comportau normal, ba chiar dădeau semne de exces de zel. Apoi, pe măsură ce aflau cu ce se ocupă șoferul, dacă are afaceri, în ce domeniu, o dădeau pe partea umană. Îi spuneau că ar putea să îi scadă din amendă sau chiar să nu îl mai amendeze. Astfel s-ar fi negociat chiar mita.
VEZI AICI CUM NEGOCIAU MITA
După ce opt dintre polițiști au fost arestați la domiciliu, la finalul celor treizeci de zile magistrații au hotărât să le dea o măsură mai ușoară. Astfel, în luna iulie a anului trecut, aceștia au fost puși în libertate, fiind plasați sub control judiciar.
Potrivit soluției pe scurt publicată pe portalul instanțelor de judecată, C.M.G., P.D., B.I.D., P.S.I., V.A., O.H.V., V.E., T.N. sunt polițiștii care au fost puși în iulie sunt control judiciar. Dar, în luna ianuarie a acestui an, P.S.I. și T.N. au făcut o plângere împotriva controlului judiciar. Aceștia au ajuns în fața magistraților în data de 14 ianuarie, iar plângerea a fost respinsă în cazul amândurora. În plus, cei doi trebuie să achite și cheltuielile de judecată.
„Respinge plângerea formulată de petentul-inculpat P.S.I., împotriva Ordonanței procurorului din data de 7 ianuarie 2022 emisă în dosarul nr. 192/P/2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 2 Cpp obligă petentul-inculpat la plata sumei de 400 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat. Definitivă”, se arată pe Portalul Instanțelor de Judecată.