protest inedit al elevilor sibieni după tăierea burselor - se îmbracă în negru la școală
foto: arhivă

Elevii sibieni sunt nemulțumiți de modificarea acordării burselor de merit. Elevii care vor avea medii de peste 9,50 le vor primi și nu se vor mai acorda de la 8,50 în sus ca înainte. Protestul elevilor sibieni este unul inedit- se îmbracă în negru la orele de curs.

”Situația burselor de merit este una ce devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Dincolo de faptul că schimbarea criteriilor de acordare face parte dintr-un lung șir de experimente și incertitudini în domeniul educațional, ne așteptăm ca aceasta să fie în detrimentul elevilor.
În primul rând, abandonul școlar va fi în creștere, iar mediile vor fi în scădere pentru că elevii care nu mai întrunesc criteriile vor fi demotivați.
În al doilea rând, nu se poate aduce ca argument faptul că elevii nu merită burse din cauză că au avut note prea mari în online. Bursele au rolul unor stimuli ce trebuie menținuți mai ales în momentul în care un număr atât de mare de elevi întruneau criteriile de acordare.
În concluzie, demersul Consiliului Județean al Elevilor Sibiu va coincide cu cel al celorlalte CJE-uri, și anume în prima zi din semestrul al doilea (prima zi în care intră în vigoare aceste criterii) îndemnăm elevii să poarte obiecte vestimentare negre, în semn de protest.
„În aceste momente, în care o mare pare dintre elevi sunt nedreptățiți, este nevoie să dăm dovadă de unitate, dar și de maturitate. Sperăm ca din această acțiune să reiasă faptul că schimbarea nu e în interesul nostru.” a declarat Tudor Terian-Dan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu.

În județul Sibiu, anul trecut, 10.098 de elevi aveau mediile peste 8,50 și, implicit, primeau burse de merit. În urma acestei modificări a pragului, nici măcar jumătate dintre ei nu vor mai primi. „Din estimările noastre, aproximativ 80% din elevii care anul trecut au primit bursă de merit, anul acesta nu vor mai primi. Acest lucru se întâmplă fiindcă s-a ridicat cuantumul de medie de la 8,50 la 9,50”, explică Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu.

Practic, din cei peste 10.000 de elevi, semestrul acesta doar 2.000 vor primi bursă de merit.

Ultima oră

Comentariul meu