Gala „Mihai Eminescu”, ștearsă de pe Internet – Reacții dure în urma unei poezii erotice scrisă de o sibiancă

Organizatorii galei de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” au șters înregistrarea evenimentului de pe rețelele de socializare după ce o poezie scrisă de o sibiancă a stârnit reacții dure. Cătălina Stanislav a recitat un poem scris de ea, intitulat „Gwyneth Paltrow și cu mine”, care conține, în opinia juriului, un limbaj licențios. „Nu concep faptul că se nominalizează și se premiază cărți al căror conținut e apoi interzis, în contextul în care premiul poartă numele unui naționalist trist care are o grămadă de poezii sexuale explicite”, a explicat tânăra, pe pagina sa de Facebook, în urma celor întâmplate.

Poemul cu un conținut erotic a fost intens dezbătut pe rețelele de socializare, dar și în media, astfel că organizatorii au ales varianta de a șterge înregistrarea evenimentului.

Poemul Cătălinei Stanislav, citit la gală

„Lumina slabă din pub-ul pe care l-a ales nu mă lasă să-i văd burtica de mangustă

decât atunci când se ridică să meargă la baie

mă gândesc la burtică

mă gândesc la tine pișcându-mă de burtă după o masă mare

drăguț

mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu el

și până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbește

mă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în băutură

pare destul de ok, dar zice că se masturbează când îl întreb ce face, adică ce job are

lucrează în IT

pe aproape, mă gândesc, dar nu spun

eu le studiez pe cele care ne-au ajutat să ne câștigăm dreptul la vot, condus, la a ne folosi vaginul pentru altceva

în afară de născut copii, reproducere, uneori candidoză

și totuși cele mai bune minți ale generației mele încă mă întreabă

dacă femeile pot fi pompieri

cele mai bune minți ale generației mele sunt Gwyneth Paltrow, care nu știe diferența dintre vulvă și vagin

cele mai bune minți ale generației mele sunt și eu, așteptând să termini o bucată de pizza cu brânză unsuroasă

ca să putem să mergem la tine în cameră și să nu ne f….m pentru că ești prea beat

și eu prea obosită

și am purtat salopeta mea preferată ca tu să mănânci pizza cu brânză unsuroasă

și să nu mă f..i”.

video
play-sharp-fill

De ce au șters organizatorii înregistrarea – „Nu încurajăm un asemenea demers”

Memorialul Ipotești, organizator al galei de decernare, a anunțat, în urma reacțiilor, că a șters înregistrarea, menționând că poemul conține cuvinte licențioase.

„Recitarea unei poezii care include şi cuvinte sau expresii licenţioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opţiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înţelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipoteşti nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariţiei în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înţelege să recite una dintre poeziile sale care conţine cuvinte licenţioase, am decis, fără a ne pronunţa asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării”, a anunțat instituția de cultură de la Ipotești, potrivit ziare.com.

Cătălina Stanislav: „Se nominalizează cărți al căror conținut e apoi interzis”

După ce organizatorii gale de decernare au șters înregistrarea de pe Internet, Cătălina Stanislav a publicat un răspuns pe Facebook unde a explicat motivele pentru care a ales să recite un poem erotic.

„Nu concep faptul că se nominalizează și se premiază cărți al căror conținut e apoi interzis, în contextul în care premiul poartă numele unui naționalist trist care are o grămadă de poezii sexuale explicite. De ce să premiezi o carte care conține poeme erotice dar să ceri ca ele să nu fie citite? Am ales să citesc unul dintre poemele din cartea mea care îmi e printre cele mai dragi și n-o să încerc să îl explic acum, dar e un poem fix despre momentul ăla de după ce te trezești singură într-o lume nedreaptă și deseori periculoasă. Doar că-mi place să mă joc și sunt norocoasă și privilegiată că pot să fac asta, că pot să scriu despre pizza unsuroasă, Gwyneth Paltrow și sex nereușit (sincer, mă îndoiesc că lui Eminescu îi era străin sexul nereușit) în același poem care vorbește și despre temeri și gânduri foarte reale și prezente în viețile tuturor femeilor pe care le cunosc”, a scris sibianca.

Câștigătorul premiului de debut în poezie a fost desemnat de un juriu format din cinci bărbați, din care face parte și un sibian, Andrei Terian, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Am ales să citesc acest poem fix pentru cuvântul cu asterisc, pentru că a fost revoltătoare toată această experiență și doar așa mi-am găsit curajul să o zic. Că literatura se face cu toate cuvintele și alte lucruri din astea știm cu toții. Știm și că era a horse of a different color (n.red.: altă situație) dacă nu eram femeie. În fine, sunt multe de zis. Despre modul în care se organizează aceste premii, despre juriul format din cinci bărbați în 2022, despre faptul că în 2022 un astfel de premiu e așteptat și considerat important și organizatorii lui te umilesc și batjocoresc, despre faptul că s-a batjocorit forma de feminin a cuvântului poet, despre faptul că în loc să se dezbată  folosirea unor remarci slinoase și termeni peiorativi la adresa femeilor care scriu poezie, s-a dezbătut acest poem inspirat”, a scris Cătălina Stanislav pe Facebook.

Ultima oră