Autoritățile negociază achiziția celor trei antivirale autorizate cu companiile producătoare, medicamentele fiind recomandate bolnavilor după evaluări atente și cu precauții, a declarat vineri ministrul Sănătății Alexandru Rafila la Digi24.
„Avem negocieri accelerate cu cei doi producători ai antiviralelor inovative, încercăm să obținem într-un timp cât mai scurt aceste antivirale și să le putem utiliza atunci când avem un număr mare de cazuri și există persoane cu comorbidități sau cu forme de boală medie care ar putea să beneficieze”
Rafila spune că antiviralele orale sunt recomandate persoanelor care sunt evaluate că pot să le primească, pentru că au și un efect toxic pe lângă cel terapeutic. Vor fi administrate cu precauții, cu rețetă, cu un regim special care să prevină abuzul și utilizarea neconformă, a spus ministrul. „Efectul lor este foarte serios, mai ales în cazul favipiravir”, a spus ministrul, care a precizat că aceste medicamente nu se iau preventiv.
Antiviralele au efecte adverse pentru că mecanismul prin care un virus se multiplică este un mecanism care utilizează „mașinăriile din celulele noastre”. „În momentul în care vrei să-l oprești, îți oprești propria mașinărie la nivelul celulelor. Poate să afecteze foarte serios spermatozoizii și ovulele, efectele teratogene se referă la efecte asupra unei potențialei sarcini”, a explicat ministrul, care a vorbit și de efecte hepatotoxice.