În urma unui studiu britanic, care a analizat aproximativ 50 de orașe din lume, s-a realizat top-ul celor mai bune orașe din lume. În analiza respectivă, s-a luat în calcul: unăstare, sănătate şi echilibrul dintre viaţă privată şi muncă.
TOP-ul celor mai bune oraşe este deschis de către Viena.
1. Viena, Austria
În capitala Austriei găseşti cultură, soare şi preţuri decente la alimente.
În Viena sunt 1.884 de ore de soare pe an, iar orele lucrate se ridică la cifra de 1.400 pe an.
2. Dubai, Emiratele Arabe Unite
Cu 3,509 de ore de soare anual (pe locul doi după Cairo), ai acces la plaje nesfârşite şi dune de nisip.
Oraşul vine la pachet cu circa 2.000 de activităţi în aer liber.
3. Copenhaga, Danemarca
Cunoscut ca unul dintre cele mai fericite oraşe din lume, capitala daneză nu îi munceşte foarte mult pe locuitorii săi, doar 1.346 de ore anual (25.8 ore/săptămână). Scorul de poluare este 21.96 din 100, oraşul având una dintre cele mai bune calităţi ale aerului.
4. Frankfurt, Germania
Dacă vrei un echilibru între muncă şi familie, Frankfurt este o opţiune bună. Locuitorii muncesc circa 25 de ore pe săptămână (1.332 de ore anual).
5. Amsterdam, Olanda
Cu o rată a obezităţii scăzute în Europa (doar 20,4% din populaţia ţării are probleme cu greutatea) are 7.5/10 nivel al fericirii în rândul locuitorii.
Speranţa de viaţă este şi ea ridicată – 82 de ani.
6. Helsinki, Finlanda
Puţină poluare (13.2/100) şi mâncare sănătoasă. Locuitorii se declară fericiţi pentru că au aer curat şi nu ajung nici în burnout, cu doar 1.531 de ore lucrate anual.
Nivelul de fericire este 7.9 din 10.
7. Berlin, Germania
Încă un oraş din Germania îşi face locul în topul britanic. Cultură cât cuprinde, speranţă ridicată de viaţă şi costuri mici de trai.
În ceea ce priveşte numărul de ore petrecute la birou, acesta însumează 1.332 anual.
8. Stockholm, Suedia
Stil de viaţă sănătos, dar cu costuri ceva mai ridicate. Totuşi, oraşul are o rată mică a obezităţii şi o speranţă de viaţă de circa 82 de ani. Locuitorii prioritizează sănătatea mentală, nivelul de fericire resimţit fiind 7.3/10. În ceea ce priveşte orele muncite, sunt 1.424 per an.
9. Fukuoka, Japonia
A doua ţară non-europeană din top are o speranţă de viaţă de 84,9 ani, în creştere comparativ cu 2020. Iar nivelul de obezitate este extrem de scăzut, circa 4.3% din întreaga populaţie a ţării.
Se munceşte niţel mai mult decât în Europa, 1.598 de ore anual, iar nivelul de fericire resimţit de locuitori este 6.1/10.
10. Geneva, Elveţia
Ultimul loc în top este ocupat tot de către o ţară din Europa. Centru financiar şi diplomatic, Geneva are un cost de trai mai scump, dar locuitorii spun că sunt fericiţi. Numărul de ore lucrate: 1.495/an.
La polul opus, topul celor mai „nefericite” oraşe, unde locuitorii au probleme de sănătate sunt: New York (SUA), pe primul loc. Apoi, Hong Kong, Johannesburg, Moscova, Mexico, Londra, Washington D.C., Shanghai, Chicago şi Boston.