USR Sibiu - “Peste 70 de școli din județul Sibiu, eligibile pentru a aplica la programul pentru reducerea abandonului școlar”

Peste 70 de școli din județul Sibiu se regăsesc pe lista publicată de Ministerul Educației și Învățământului, ca eligibile pentru a aplica la programul național pentru reducerea abandonului școlar, parte integrantă din România Educată, finanțat prin PNRR.

Din documentele publicate până acum rezultă că de acest program vor beneficia 2500 de unități școlare, care vor fi incluse în program în tranșe. Primul pas pentru accesarea acestui program este completarea unui formular de intenție, pe care îl pot transmite și școli necuprinse în lista inițială, dar care se încadrează în situațiile de vulnerabilitate.

Scopul programului este definit chiar din denumire, anume reducerea abandonului școlar și creșterea numărului de copii care finalizează 8 clase. Vor fi acordate finanțări prin schema de granturi, pe o durată de 3 ani, iar valoarea maximă a finanțării este estimată la 200.000 Eur.

Din informațiile colectate la nivel local, încă nu au fost organizate sesiuni de informare cu directorii școlilor, pentru a explicita aspectele esențiale despre pașii și derularea programului. Sunt incerte elementele determinante : alocarea procentuală a categoriilor de cheltuieli eligibile, algoritmul care stabilește concordanța între valoarea totală a finanțării unei unități față de numărul de elevi în risc și indicatorii de rezultat propuși, dar mai ales modul în care se alocă fondurile pe durata de 3 ani

Un plan personalizat, de recuperare a materiei și cunoștințelor și sprijin pentru participare la activitățile școlare, inclusiv la evaluările naționale, dar și revenirea în clasă după o perioadă de abandon reprezintă, teoretic, soluții de adresare a problemei.

Decizia directorilor de a aplica, în primă fază, prin declarația de intenție la acest program va fi determinată de pachetul complet de informații și de certitudinea un mecanism de suport în aplicare și implementare,  între instituții și societatea civilă.

”Pandemia a perturbat grav întregul sistem de educație, zeci de mii de copii, în special din mediul rural, au fost lipsiți de posibilitatea de a continua orele în sistemul online. Este nevoie de acțiune coerentă, pe termen lung și de măsuri concrete și fezabile de suport pentru a diminua efectele negative deja produse asupra nivelului de educație în toate mediile defavorizate.

Colegii noștri , specialiști din grupurile tematice de educație și consilieri locali sunt implicați în sprijinirea conducerilor școlilor eligibile pentru a face pasul spre înscrierea în program si facem apel catre toti factorii responsabili sa se implice si sa spiijine aceasta actiune in interesul comunitatilor din care provin. “ a declarat conilierul Anca Malaiu membru in comisia de invatamant a Consiliului Judetean Sibiu.

Pe aceasă cale facem un apel către toți directorii unităților școlare din județ, aflate pe lista publicata  să completeze formularul de intenție în termenul indicat și să depună solicitarea de a participa la program.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică