Cartierul Magnolia de pe Calea Șurii Mici este unul din cele mai mari cartiere construite în ultimii ani. Dar, problemele de aici nu sunt nici noi, nici unice, pentru că majoritatea cartierelor recent construite se confruntă cu ele. Mai exact, cu preluarea drumurilor, canalizării și iluminatului public de către Primăria Sibiu. Oamenii se plâng de faptul că plătesc de două ori serviciile și plătesc și în numele autorităților locale care refuză să preia în administrare utilitățile.
Mulți dintre proprietarii apartamentelor din cartierul Magnolia sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să plătească iluminatul public și întreținerea rețelei de canalizare. Dar, aceeași situație este și în cartierele West Side Residence și Kastani.
”Noi plătim niște lucruri de care Primăria ar trebui să se ocupe. Plătim iluminatul public, dar plătim și taxe și impozite. Deci, de două ori practic. La fel se întâmplă și cu canalizarea. Întreținerea o plătim noi, deși nu este normal. Și asta din cauza faptului că aceste servicii plus drumurile nu au fost preluate de Primărie. Am făcut sesizări peste tot, dar nimeni nu dă un răspuns oficial și clar. Ni s-a spus că e proprietate privată și de aceea plătim noi. Păi e privată pentru că Primăria nu preia ce are de preluat. Asta e problema”, spune unul dintre proprietari.
După ce dezvoltatorul a încheiat construcția blocurilor din cartier, administrarea locației a fost preluată de asociația de proprietari. Reprezentanții acesteia spun că au făcut demersuri către Primăria Sibiu, dar răspunsurile primite nu sunt deloc mulțumitoare. ”Da, așa este, proprietarii au dreptate. Noi am făcut demersurile necesare către Primărie, dar mi se pare că pur și simplu nu vor să preia. Au răspuns că nu se poate pentru că nu știu ce stâlp se află în grădina celor care locuiesc la vilă, deci pe proprietate privată. Am spus că proprietarii sunt dispuși să cedeze acea bucățică de teren și atunci se rezolvă. Dar oricum, până la urmă, nu tot ei au data avizele de amplasare a stâlpilor?”, spune reprezentantul asociației de proprietari a cartierului Magnolia.
Drumurile și canalizarea, încă tot private
Aceeași situație se întâlnește și la drumuri și canalizare. Oamenii spun că tot în facturile lor se regăsesc lucrările de întreținere. ”Rețeaua de canalizare trebuie curățată din când în când, pentru că avem niște pompe. Chiar dacă vin cei de la Apă Canal, tot noi plătim lucrările astea. Dar, revin, în același timp plătim și taxe și impozite la Primărie. Păi pentru ce, dacă noi ne facem totul, pe banii noștri? La drumurile din cartier la fel, sunt private spun ei, dar sunt așa pentru că ei nu vor să le preia”, se plâng proprietarii.
Cei de la asociația de proprietari susțin cele afirmate de proprietarii apartamentelor din cartier. ”La canalizare au fost obligați la construcție să pună niște pompe. Acestea, dar și rețeaua trebuie curățate din când în când pentru că se mai înfundă. Proprietarii plătesc. Dar, tot ei plătesc și facturile care vin de la Apă Canal. Deci tot de două ori, și aici. O parte din drumuri e preluată, o alta nu, pentru că sunt stâlpi puși pe parcările proprietarilor. La fel, am spus că oamenii sunt dispuși să cedeze bucata aceea. Dar, niciun răspuns. La câte sesizări și demersuri am făcut nu am primit niciun răspuns oficial sau vreo soluție. Nu înțeleg de ce nu se vrea. Iar aceeași situație este în mai toate cartierele noi. Primăria nu preia ce ar trebui, conform legii, invocând tot felul de probleme care s-ar putea rezolva foarte ușor. Probabil că până la urmă vom apela la instanță”, spun cei de la asociația de proprietari.
Până când problemele administrative se rezolvă, proprietarii din Magnolia vor fi nevoiți să plătească în continuare servicii care ar reveni Primăriei Sibiu.
Aceeași problema și în cartierul Zăvoi!
Platim taxe și impozite degeaba
Conform HG 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului General de urbanism
Articolul 29 Proprietatea publică asupra reţelelor edilitare (1) Reţelele de apa, de canalizare, de drumuri publice şi alte utilităţi aflate în serviciul public sunt proprietate publică a comunei, oraşului sau judeţului, dacă legea nu dispune altfel. (2) Reţelele de alimentare cu gaze, cu energie electrica şi de telecomunicaţii sunt proprietate publică a statului, dacă legea nu dispune altfel. (3) Lucrările prevăzute la alin. (1) şi (2), indiferent de modul de finanţare, intră în proprietatea publică.
Trebuie consultat un avocat pentru a se gasi solutii.
Aceeasi problema exista si in alte cartiere rezidentiale din jurul Sibiului.
Multi dezvoltatori imobiliari vand locuitorilor si suprafetele de teren aferente carosabilului si trotuarelor si asa ajung drumurile sa fie private si nu publice.
Potentialii cumparatori nu se informeaza suficient inainte de a achizitiona un apartament.