se apropie blue monday, cea mai tristă zi din an

Pe 17 ianuarie vom „sărbători” Blue Monday, cea mai tristă zi din an. Numele acesteia a apărut prima dată în 2005 într-o campanie de publicitate a companiei Sky Travel.

La un moment dat, un psiholog pe nume Cliff Arnall, profesor la acel moment la Universitatea din Cardiff, a lansat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului. El a luat în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc zilele de luni. Iar ceea ce a reieșit e că a treia zi de luni din luna ianuarie este cea mai deprimantă zi din întreg anul, scrie observatornews.ro.

Cu toate că un număr mare de neurologi și matematicieni nu au fost de acord cu legitimitatea ecuației lansate de psihologul Cliff Arnall, ideea unei „Blue Monday” a rămas în mințile oamenilor până în zilele noastre.

Ce înseamnă Blue Monday și de ce e cea mai tristă zi a anului

Ecuația în sine lansată de psihologul Cliff Arnall pentru a justifica termenul de Blue Monday este cel puțin discutabilă. Ea include variabile precum „timpul trecut de la Crăciun”, „vremea”, „nivelul datoriilor”, „nivelurile motivaționale”, „timpul trecut de la nerespectarea rezoluțiilor de anul nou” și multe alte lucruri care, de fapt, nu sunt cuantificabile, prin urmare …nu pot fi măsurate.

Putem admite însă că, pentru mulți, luna ianuarie este o perioadă deprimantă. Vremea este îngrozitoare, zilele sunt scurte și mulți încă încearcă să se refacă după o lungă mahmureală de la sărbătorile de iarnă.

Deci, există multe motive pentru care cineva s-ar putea simți deosebit de deprimat în timpul lunii ianuarie. Dar în fiecare an, mare parte din mass-media devine fixată pe o anumită zi – a treia zi de luni din ianuarie – ca fiind cea mai deprimantă a anului. Așa a apărut fenomenul cunoscut sub numele de Blue Monday.

Ce putem face pentru a alunga tristețea:

1. Ascultă muzică veselă, care să îți trezească simțurile

2. Fă sport. Sportul crește nivelul de serotonină și stimulează eliberarea de hormoni care îmbunătățesc starea de bine.

3. Mare grijă la alimentație. Starea de spirit poate fi influențată de ceea ce mănânci. Încearcă să păstrezi un echilibru în alimentație și să eviți grăsimile și zahărul.

4. Înconjoară-te de oameni dragi cu care poți sta de vorbă, alături de care te poți bucura de o ieșire la film, la o terasă, etc.

Ultima oră

Comentariul meu