VIDEO FOTO Invenția unui sibian dorită de Rusia și China - ”Ar rezolva problema celor fără adăpost”

Adrian Naum are 37 de ani și vrea să salveze lumea. Într-un anumit fel face asta, pentru că lucrează ca asistent medical la Ambulanța Sibiu. Dar, are aspirații mult mai mari, pe care le transformă în invenții. Are câteva zeci, dar de departe cea mai importantă și cu cel mai mare potențial este ”Adăpostul utilitar Viespea 510”. Este un proiect îndrăzneț care ar scuti oceanele de tone și tone de deșeuri din plastic și i-ar ajuta pe cei fără adăpost. Iar dovada că este o invenție utilă este faptul că este dorită de Rusia și China.

Adrian Naum este pasionat de știință, iar cunoștințele pe care le are le-a transpus în invențiile sale. Cu acest adăpost însă a avut cel mai mare succes. L-a gândit să fie un proiect ecologic din toate punctele de vedere și să-i ajute pe cei care nu au un acoperiș deasupra capului sau să fie folositor în caz de război. ”L-am conceput a fi construit din plasticul aruncat în mări, oceane, ori peste tot prin păduri. Pentru realizarea unui adăpost este nevoie de 10 tone de plastic. Acesta ar putea fi adunat cu ajutorul celor care cer ajutor social, care nu au de muncă. Și așa începe să se învârtă rotița întregului sistem”, spune Adrian Naum.

Sibianul s-a gândit ca acest adăpost să le fie folositor celor care rămân fără case în urma vreunei calamități sau chiar pus la dispoziția celor care nu au unde locui de ani de zile. ”Acest adăpost poate fi adus cu elicopterul acolo unde este nevoie de el. Unei familii i-a ars de exemplu casa. Primăria are un astfel de adăpost și îl pune la dispoziție. Sau sunt persoane care nu au un acoperiș deasupra capului. Se găsește un teren unde pot fi puse astfel de adăposturi și astfel le dai o nouă șansă. Mobila este gândită a fi construită din fabrică, astfel că cei care locuiesc aici nu pot vinde nimic din interior”, spune inventatorul.

VIDEO FOTO Invenția unui sibian dorită de Rusia și China - ”Ar rezolva problema celor fără adăpost”

Adevărata inovație

Adăpostul este gândit astfel încât poate funcționa independent. ”Poate funcționa cu energia captată din panourile solare, prin turbina care produce energie când partea superioară a construcției se învârte sau, adevărata invenție este faptul că energie se poate lua din activitatea inimii celor care locuiesc aici. Inima funcționează cu 40 de miliwați, atât are nevoie pentru a funcționa, iar niște baterii speciale se încarcă de la energia unei inimi care bate atunci când omul stă lângă ele. Aceasta este de fapt adevărata invenție”, dezvăluie Adrian Naum.

VIDEO FOTO Invenția unui sibian dorită de Rusia și China - ”Ar rezolva problema celor fără adăpost”

Un astfel de adăpost ar avea în realitate 6 metri înălțime și o circumferință de la 25 la 250 de metri și suprafață între 25 și 250 de metri pătrați. ”Poate fi realizat pe dimensiuni mai mari sau mai mici, pentru a fi util în mai multe scopuri. El poate servi pe post de un mic spital, un cabinet veterinar, sau oricare alt scop, acolo unde este nevoie de o clădire. Un elicopter îl aduce acolo unde este nevoie. Asta ar însemna, este adevărat, ca astfel de adăposturi să existe ”pe stoc” la mai multe primării sau în regiuni ale țării. Eu l-am gândit pentru a ajuta comunitatea, pe cei care au nevoie de un loc unde să stea. Pentru că își produce singur energia, surplusul îl varsă în rețea și astfel oamenii produc niște bani. La etajul superior poate fi amenajată o mică fabrică unde să se transforme plasticul pentru alte adăposturi. Și așa se creează un circuit, iar astfel de adăposturi îi vor salva pe cei nevoiași”, spune inventatorul sibian.

VIDEO FOTO Invenția unui sibian dorită de Rusia și China - ”Ar rezolva problema celor fără adăpost”

Invenția sibianului este dorită de Rusia și China. ”Mi-au propus să o vând lor, dar ar trebui să plec în țara în care aș da-o. Nu sunt încă pregătit să fac asta, sunt patriot. Din cauza asta mi-aș dori ca ideea mea să fie folosită la noi, în țară”.

Invenția este în curs de brevetare la OSIM. Punerea ei în practică ar costa în jur de 7.000 de euro. turbina care produce energie electrică este ceva mai scumpă, peste 40.000 de euro, dar sibianul spune că a găsit firme interesate să producă fiecare componentă a adăpostului.

Ultima oră