Scandalul Tursib, tranșat la Prefectură - Bibu: ”Vom vedea cine a respectat legea”

Divergențele legate de alegerea consiliului de administrație al Tursib vor ajunge pe o treaptă ierarhic superioară: la Prefectura județului Sibiu. După ce secretarul municipiului nu a contrasemnat o hotărâre inițiată de PNL și USR, și votată,  prin care se stabilește modul de alegere a membrilor consiliului de administrație al Tursib, pe motiv că nu este legală, chestiunea va fi tranșată de juriștii Prefecturii. Acolo se va stabili cine a respectat legea.

Hotărârea în cauză a fost inițiată de consilierii locali ai USR și PNL și a fost adoptată cu 12 voturi în ședința din luna decembrie. La începutul anului secretarul municipiului Sibiu a anunțat că nu contrasemnează hotărârea pe motiv că nu este legală. ”Societatea comercială Tursib SA-a operator pentru transportul local în municipiul Sibiu- are ca și acționar unic Municipiul Sibiu. În conformitate cu disp. art. 132 din Codul Administrativ, Municipiul Sibiu este reprezentat în adunarea Generală a SC Tursib SA de către Primar…În acest sens consider că hotărârea de consiliu nr.461 este nelegală, deoarece dispune acolo unde, potrivit textului mai sus invocat, este chemată o altă autoritate să îndeplinească atributul reprezentării”,  este motivarea lui Dorin Nistor.

Adrian Bibu, consilier local PNL, spune că vor trimite o adresă către Prefectura județului prin care se va cere să se stabilească legalitatea hotărârii. ”Vom cere un punct de vedere, astfel vom afla cine a respectat legea și cine nu, adică noi cei care am inițiat hotărârea sau Primăria, care spune că nu e legală. Mingea va fi la Prefectură, ei vor trebui să își spună punctul de vedere. Dar, întrebarea mea este alta: mandatele membrilor consiliului de administrație Tursib se terminau în 31 decembrie 2021, dar ei sunt tot acolo. Cine le-a prelungit mandatele? Probabil doamna Fodor. Noi mergem pe calea noastră, specialiștii mi-au spus că avem dreptate în tot acest proces, așa că vom continua pe calea legală”, spune Adrian Bibu.

Cum s-a ajuns la Prefectură – istoria scandalului Tursib

Toată ”controversa Tursib” a pornit la ședința Consiliului Local din luna octombrie când s-a cerut votul pentru un proiect care prevedea prelungirea mandatelor celor din Consiliul de Administrație. Atunci, consilierii PNL, la propunerea lui Adrian Bibu, au cerut să fie modificat acest amendament. Spunea că este oportun ca viitorii membrii ai consiliului să fie desemnași prin concurs, iar din comisia de selecție să facă parte reprezentanți ai tuturor partidelor reprezentate în Consiliul Local. La acel moment, al ședinței CL din octombrie, primarul Astrid Fodor a retras proiectul de pe ordinea de zi.

În luna noiembrie grupurile PNL și USR din cadrul Consiliului Local au dorit să depună un proiect de hotărâre care să vizeze exact această propunere- ca cei din consiliul de Administrație al Tursib să fie aleși prin concurs transparent. ”Nu spun că cei de acum nu sunt buni. Dar, prin concurs, poate găsim alții și mai buni. Este vorba despre concurență și transparență. Asta am propus. Proiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi pentru că am fost înștiințați că, în urma unor modificări operate la Registrul Comerțului, Consiliul Local nu mai reprezintă Adunarea Generală a Acționarilor Tursib, ci Primăria, deci, primarul. Noi nu am fost niciodată înștiințați de această intenție sau decizie, deci ne aflăm în fața unei situații fără precedent. Adică noi, Consiliul Local, nu mai aven niciun cuvânt de spus în Adunarea Generală a Acționarilor Tursib. Nu se poate așa ceva.”, spune Adrian Bibu.

PNL-istul se arată siderat de ceea ce s-a întâmplat. ”Aș ceva nu se poate face peste noapte. Acum o lună am discutat în ședința de Consiliu Local, doamna Fodor a retras proiectul, iar acum să facă asta…cât este de legal nu știu, urmează să vedem, dar și dacă este legal, este profund imoral. Noi am propus, la fel ca la Urbana, mandatele celor din Consiliul de Administrație să se ocupe prin concurs, din comisie să facă parte un viceprimar și 4 consilieri locali de la toate partidele, totul să fie înregistrat. Așa am considerat că este normal să găsim cei mai competenți oameni pentru niște instituții care administrează banul public și care trebuie administrat cât mai bine”, spune Adrian Bibu.

Atunci au fost contactați avocați, juriști, s-a vorbit despre judecată.

În luna decembrie pe masa consilierilor locali a venit un proiect de hotărâre inițiat de PNL și USR prin care se stabilește felul în care sunt desemnați membrii comisiei de selecție și felul în care vor fi aleși membrii Consiliului de Administrație. Proiectul a fost adoptat cu 12 voturi pentru, cele ale consilierilor PNL și USR.

Ultima oră