când vor fi interzise centralele de apartament - ministrul mediului: ”nu decidem de azi pe mâine”

Propunerea Ministerului Mediului de a fi interzise centralele termice individuale în blocurile noi de locuințe va fi înaintată coaliției de guvernare în această lună, va fi analizată și apoi reglementarea va fi transpusă în lege fie în Parlament, fie prin ordonanță de urgență, însă interdicția nu o să apară „de azi pe mâine”, promite ministrul Tanczos Barna.

„Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, asigură ministrul mediului Tanczos Barna.

În prezent, nu este adoptată această reglementare, iar cei care își fac o casă nouă sau un bloc pentru care au primit deja autorizație – deci cei care au depus deja documentațiile, care au obținut deja certificat de urbanism, cei care au proiectul deja aprobat – încă își pot monta centrale termice individuale pe gaz, a declarat Tanczos Barna, luni seară, la Digi24.

Ministrul a insistat că noua măsură nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate – fie că sunt în blocuri vechi, fie în blocuri recent construite -, ci viitoarelor proiecte imobiliare.

Însă, dacă este vorba despre construirea unor locuințe individuale (case), aici vor putea fi instalate centrale termice individuale – pe gaz, pe lemne sau electrice, pentru că „altfel nici nu se poate”, a precizat ministrul.

Tanczos Barna a explicat ce se întâmplă în două cazuri concrete:

Astfel, într-un bloc vechi în care s-a făcut o rețea de gaz ce poate fi individualizată, unii și-au instalat deja centrale individuale pe gaz, dar alții n-au  mai apucat și-și pun întrebarea dacă o vor mai putea face.

„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare – unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz – să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat”, a arătat ministrul.

„Normal ar fi ca în acele situații, administrația locală să ofere servicii atât de bune, încât lumea să fie tentată să revină. E posibil acest lucru în alte orașe. În București, mai puțin. Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București”, a recunoscut ministrul mediului.

„Nu-mi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi deloc”, a subliniat Tanczos Barna.

Dacă am o centrală termică pe gaz, acum, într-un bloc – să-i spunem nou, dar dat deja în folosință – , și vreau să o schimb, să-mi pun centrală individuală, se va putea? a mai fost întrebat ministrul mediului.

„În principu da, regulile trebuie să se aplice la construcțiile noi, acesta este obiectivul meu”, a răspuns Tanczos Barna. „Este primul pas, dar este unul important”, a adăugat el.

Ultima oră

Comentariul meu