S-au ”deschis„ ghișeele Primăriei Sibiu unde se pot plăti taxele și impozitele aferente anului 2022. În alți ani, încă de la ora 8, din prima zi de plată, era înghesuială mare. Acum însă, coada de la ghișeu nu a depășit 20 de persoane.
Acum câțiva ani, prima zi de plată a taxelor și impozitelor era bine planificată de sibieni. Pentru nu se știe nici acum care motiv, chiar înainte de 0ra 8, lumea se înghesuia la ușa Primăriei pentru a dat bani. Răspunsul celor de atunci era că doresc să beneficieze de reducerea de 10% acordată celor care plătesc integral dările.
La finalul primei zile, în conturile Primăriei Sibiu au intrat 969.929 de lei din 2.774 de operațiuni de plată de la persoane fizice și 72.200 de lei din 66 de operațiuni de plată de la persoane juridice.
Și acum Primăria Sibiu acordă această bonificație. Dar, de ea pot beneficia toți sibienii care plătesc integral, în primele trei luni ale anului, deci până la finalul lui martie.
Acum sibienii nu mai stau la coadă pentru a plăti și datorită faptului că, față de acum câțiva ani, când se putea plăti într-un singur loc, acum au la dispoziție mai multe posibilități:
- Ghișeele Direcției Fiscale din sediul de pe strada Turismului, nr. 15 A și cele din sediile Primăriei Sibiu din Piața Mare și bulevardul Victoriei nr. 1-3
- Ghișeele oficiilor poștale din cartiere
- Cele peste 50 de stații de plată SelfPay din Sibiu, amplasate în magazine și în alte spații de circulație publică
- Prin automatele de încasare – terminale dotate cu cititoare de coduri, aparținând BRD Société Générale
Mai mult de atât, plățile se pot face și online, astfel că de la biroul de acasă banii intră direct în conturile Primăriei, fără a mai lua contact nici cu alți sibieni grăbiți, nici cu funcționarele de la ghișeu, asta mai ales în contextul pandemiei.
Taxe mai mari, dar nu mărite
Taxele și impozitele nu au fost mărite de Primăria Sibiu, da, conform legii, ele trebuie indexate cu rata inflației. astfel, cetățeanul va plăti mai mult, chiar dacă în esență valoarea nu a crescut.
Primăriile, pentru a recupera decalajul generat de rata inflației, sunt obligate, prin lege, să indexeze impozitele și taxele locale, care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior.
Acest lucru înseamnă că anul trecut consilierii locali au adoptat o hotărâre care prevede valoarea taxelor și impozitelor din Sibiu pentru anul 2022, dar mărite cu 2,6% față de valoarea din anul 2020.