USR Sibiu inițiază o dezbatere publică pentru înființarea Zonei Metropolitane Sibiu

Zona Metropolitană Sibiu trebuie să fie liantul dezvoltării localităților care se asociază, pentru a face mai mult decât pot singure.

Fără a aduce atingere statutului fiecărei localități   membre, asocierea acestora poate să acționeze cu forță mai mare pentru dezvoltare armonioasă comună, pentru atragere de bani, afaceri și oameni, pentru implementarea de proiecte care să facă mai frumoasă viața tuturor locuitorilor.

Obiectivele viitoarei  zone metropolitane Sibiu pot fi:

·     Dezvoltarea economică şi socială echilibrată a localităţilor din cuprinsul zonei metropolitane, cu respectarea specificului acestora;

·     Realizarea echilibrului între amenajarea urbană şi expansiunea urbană;

·     Identificarea și promovarea sectoarelor de activitate cu plus-valoare ridicată;

·     Gestionarea responsabilă a resurselor naturale şi protecţia mediului;

·     Punerea în valoare a patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului;

·     Dezvoltarea și eficientizarea serviciilor publice;

·Accelerarea transformării digitale,  implementarea proiectelor de tip Smart City și Smart Village.Creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

Pentru realizarea acestora trebuie să implementăm acțiuni în domeniul strategiei de dezvoltare comune, planuri directoare pentru amenajarea durabilă a teritoriului și în domeniul urbanismului, planuri comune de mobilitate urbană și periurbană.  Promovarea afacerilor și sectoarelor economice cu plus-valoare ridicată, împreună cu gestionarea resurselor zonei și protejarea mediului natural și locuit trebuie sa fie ținte ale acțiunilor comune, prin care localitățile componente își vor putea asigura un viitor de calitate. Accelerarea transformării digitale este dezideratul modernizării administrație și asigurării unor servicii publice de calitate pentru cetățeni.

Declaratie video – Ruxandra Cibu Deaconu,  presedinte USR Sibiu

Aducerea la masa comună a factorilor politici și a competențelor fiecărui asociat, poate să genereze înțelegerea și energia care lipsesc atunci cand fiecare e pe cont propriu. Oportunitatea utilizarii PNRR ca platformă de finanțare și transformare organizațională va face posibilă depășirea neputinței de până acum și dezvoltarea de proiecte investiționale, economice și sociale care să ducă la îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

Uniunea Salvați România sprijină crearea Zonei Metropolitane Sibiu și invită locuitorii interesați și toți factorii de decizie politică și administrativă la dialog, pentru clarificarea obiectivelor comune și evidențierea beneficiilor asocierii.

Credem că întârzierea înființării ZMS nu poate decât să amâne rezultatele așteptate, iar voința politicienilor poate să determine realizarea primilor pași în cadrul legislativ actual și continuarea activităților prin adaptare inteligentă la legislația care va mai veni. Lipsa de acțiune nu are nicio scuză si nu va produce dezvoltarea pe care toți o promitem.

Ultima oră