Polițistul corupt de la IPJ Sibiu - A fost denunțat de un bărbat care i-a dat mită ca să-l scape de închisoare
foto: arhivă

Patru percheziții au avut loc, luni dimineață, la domiciliile mai multor persoane, printre care și la casa unui polițist angajat la IPJ Sibiu. Acesta este urmărit penal, printre altele, pentru trafic de influență și cumpărare de influență. Agentul de poliție a primit mită de la un bărbat care a fost prins conducând fără permis, pentru a-l scăpa de închisoare. Fiindcă a primit banii, dar nu l-a ajutat, bărbatul respectiv l-a denunțat.

„Prin ordonanța din data de 12.10.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, jud. Sibiu, s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, complicitate la cumpărare de influență, și respectiv cumpărare de influență”, a transmis, luni, prim procurorul Ion Vestemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Bărbat prins fără permis la volan – Avea antecedente

În noaptea de 25 spre 26 iulie 2021, un bărbat a fost prins conducând un autoturism pe raza localității Șura Mică. Lucrătorii de poliție care l-au depistat în trafic au constatat că acesta nu avea permis de conducere, astfel că au întocmit un dosar penal. Întregul eveniment a fost înregistrat cu ajutorul aparatelor Body-cam purtate de agenții constatatori în acea noapte.

După constatarea celor întâmplate, bărbatul aflat la volan, care avea antecedente penale, și-a dar seama că demararea unor noi cercetări penale pentru conducere fără permis ar putea duce la încarcerarea sa, astfel că a încercat ca, „prin modalități ilicite, prin comiterea unor fapte de corupție, să împiedice tragerea sa la răspundere penală”, potrivit procurorilor.

VEZI AICI TOATE ACUZAȚIILE CARE I SE ADUC POLIȚISTULUI

Bărbatul, pus în legătură cu un polițist. I s-a spus că-l va scăpa de dosar penal

Bărbatul prins fără permis la volan a luat legătura cu un cunoscut, care i-a spus că l-ar putea ajuta, în schimbul unei sume de bani, să scape de dosar penal prin intermediul unui polițist din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. Acesta i-a dat asigurări că polițistul, care îi cunoaște pe agenții constatatori care l-au oprit în noaptea respectivă, i-ar putea determina „să efectueze urmărirea penală în cauza nou înregistrată într-o manieră în care i-ar fi înlăturată răspunderea penală”.

După ce au discutat „termenii și condițiile”, cei doi s-au deplasat la locuința polițistului. Aici, omul legii a afirmat că îi cunoaște pe agenții constatatori și că i-ar putea îndupleca în favoarea bărbatului prins fără permis.

În aceeași zi mai târziu, bărbatul fără permis, însoțit de alte trei persoane, două dintre ele fiind complici ai polițistului, s-au întâlnit cu polițistul într-o benzinărie, acolo unde omul legii a afirmat din nou că are influență asupra colegilor lui și că, în schimbul sumei de 6.000 de lei, i-ar putea determina „fie să tergiverseze cercetările penale demarate în legătura cu infracțiunea rutieră din data de 26.07.2021, fie să le efectueze într-o manieră în care nu ar putea fi atrasă răspunderea penală a denunțătorului”.

Bărbatul fără permis a fost de acord cu propunerea polițistului și i-a dat banii.

A primit mita și nu l-a ajutat. Bărbatul fără permis l-a denunțat

Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, mai exact în 17 decembrie 2021, bărbatul fără permis, împreună cu unul dintre complici, s-a întâlnit cu agentul de poliție și i-a reproșat că nu și-a respectat partea de înțelegere. Polițistul a luat practic banii și nu a intervenit în favoarea bărbatului pentru a-l scăpa de dosar penal. „Agentul de poliție nu a contestat existența acestei înțelegeri frauduloase la care și-au adus aportul și complicii cei doi complici, precizând cert că el l-a instruit pe cumpărătorul de influență să nu se prezinte la poliție până nu va reuși el să intervină, intervenție care însă ar fi necesitat o prezență față în față a traficantului de influență cu polițistul care urma a-l influența, asemenea intervenții ilicite neputând fi efectuate în cadrul unor convorbiri telefonice, polițistul cunoscând faptul, așa cum anterior s-a precizat, că i-ar putea fi interceptate și înregistrate convorbirile telefonice de către organele de urmărire penală, însă denunțătorul nu s-a conformat acestor indicații”, spune prim procurorul Ion Veștemean.

În urma discuțiilor, bărbatul fără permis i-a cerut polițistului să-i dea banii înapoi, însă acesta a replicat că el nu a primit nicio sumă de la el. Complicii l-au contrazis, fiind intrigați de nerecunoașterea polițistului, mai ales că, în cadrul unor discuții telefonice, au specificat cum anume vor împărți banii. Practic, din cei 6.000 de lei, 2.000 i-ar fi revenit polițistului, 2.4000 lei unuia dintre complici, iar celuilalt complice i-ar fi revenit suma de 1.600 de lei.

Cel care l-a denunțat pe polițist, dar și pe cei doi complici, este chiar bărbatul care a dat mita.

Procurorii au intra pe fir și au început urmărirea penală in rem. Luni, în urma perchezițiilor din Sibiu și Jina, trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Ultima oră