Consilierul juridic de la Poliția Locală care a cerut mită 600 lei, condamnat la închisoare cu suspendare
Sursa: Facebook/Profil Public

Consilierul juridic de la Poliția Locală Sibiu, care a cerut mită 600 de lei unui sibian pentru „a-i rezolva” avizele necesare pentru o copertină construită ilegal la intrarea în casă, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

Juristul S.S.T. de la Poliția Locală a intrat în vizorul procurorilor după ce un sibian l-a denunțat că i-a cerut 600 de lei pentru „a-i rezolva” avizele necesare pentru o copertină oricum construită ilegal la intrarea în casă.

Consilierul juridic de la Poliția Locală care a cerut mită 600 lei, condamnat la închisoare cu suspendare

VEZI AICI ALTE DETALII DESPRE JURISTUL DE LA POLIȚIA LOCALĂ

Mită de 600 lei – Consilierul juridic, prins în flagrant

„Inculpatul, angajat Poliţiei Locale Sibiu în funcţia de consilier juridic, în data de 18.11.2021, dată fiind calitatea sa de consilier juridic al Poliției Locale Sibiu, a susținut că îi sunt cunoscuți funcționarii publici din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu abilitați a verifica documentațiile tehnice necesare în vederea emiterii autorizațiilor de construire, context în care a pretins de la denunțător suma de 600 de lei, cu titlu de preț al influenței, asigurându-l pe acest denunțător că, fiindu-i cunoscuți funcționarii publici anterior menționați, ar putea interveni pe lângă aceștia și i-ar determina să îl favorizeze pe acesta în cadrul îndeplinirii atribuțiilor acestora de serviciu referitoare la emiterea unei autorizații de construire necesară pentru intrarea în legalitate a unei construcții, urmând a fi emis acest act administrativ, iar apoi, în data de 15.12.2021, a primit efectiv suma solicitată de acesta cu titlu de preț al influenței de la colaboratorul cu identitate reală autorizat în cauză, realizându-se astfel constatarea în flagrant a faptei, săvârşind astfel infracțiunea de trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată”, informează prim procurorul Ion Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

AFLĂ DE AICI CUM A FOST CERUTĂ MITA ȘI CUM A FOST PRINS JURISTUL ÎN FLAGRANT 

Juristul a fost pus inițial sub control judiciar

Prin ordonanța din data de 16.12.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, iar, ulterior, prin ordonanța din aceeași dată, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpat, pe o durată de 60 de zile.

„După punerea în mișcare a acțiunii penale, prin cererea formulată la data de 22.12.2021, inculpatul, recunoscând și regretând comiterea faptei de corupție de care era acuzat, a solicitat încheierea unui acord, în cursul urmăririi penale, ca urmare a recunoașterii vinovăției, potrivit art. 478 și urm. C.proc.pen”, spune Ion Veștemean.

Condamnat la închisoare cu suspendare

Astfel, la data de 06.01.2021, în vederea tragerii la răspundere penală a inculpatului pentru comiterea infracțiunii de  trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, s-a încheiat între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu şi inculpat acordul de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la:

  • Condamnarea, în baza 291 alin.1 C.pen, raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, cu referire la art. 480 alin.4 teza a I-a C.proc.pen., la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
  • Aplicarea pedepselor complementare de art.66 alin.1 lit. a și b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare;
  • Aplicarea pedepselor accesorii de art. 65 alin.1 C.pen., raportat la art.66 alin. 1 lit. a și  b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare și până la executarea pedepsei;
  • Aplicarea prevederilor art. 91 și urm. C.pen. față de inculpat, și anume:
    • suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere pe o durată de 3 ani;
    • stabilirea măsurilor de supraveghere pe care inculpatul are obligația de a le respecta pe perioada termenului de supraveghere, prev. de art.93 alin. 1 lit. a-e C.pen., respectiv:
      1. să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Sibiu, la datele fixate de acesta,
      2. să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa,
      3. să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile,
      4. să comunice schimbarea locului de muncă,
      5. să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;
    • stabilirea, în baza art.93 alin.2 lit. a  pen., a obligației inculpatului să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;
    • stabilirea, în baza art.93 alin.3 C.pen., a obligației inculpatului de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunității pe parcursul termenului de supraveghere.
    • în baza art.94 alin 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.93 alin 1 lit. c – e C.pen., se comunică Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Sibiu;
    • în baza art.404 alin 3 C.proc.pen., raportat la art. 91 alin. 4 C.pen., i se va atrage atenția inculpatului asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere;
    • în baza art.274 alin 1 C.proc.pen. inculpatul va achita cheltuielile judiciare avansate de stat

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu şi a lucrătorilor de poliţie din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Alba Iulia.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică