Complicii polițistului sibian corupt - Au provocat un accident intenționat ca să stoarcă de bani un bărbat din Jina
foto arhivă

Detaliile din dosarul instrumentat de procurorii sibieni în care apare și numele unui polițist judiciar din județul Sibiu par a fi parte dintr-un scenariu de film. Pe lângă trafic de influență și cumpărare de influență, se aduce în discuție și șantajul. Doi dintre complicii omului legii au provocat un accident în mod intenționat, doar pentru a stoarce de bani un bărbat din Jina, despre care știau că nu deține permis de conducere. De asemenea, aceștia au păcălit o femeie că o vor ajuta să promoveze examenului pentru dobândirea permisului de conducere și i-au cerut o sumă mare de bani. Acum, în urma unor percheziții care au avut loc luni, cu toții au fost reținuți.

Complicii polițistului judiciar din municipiul Sibiu au comis, de asemenea, fapte grave din cauza cărora au ajuns să dea explicații în fața procurorilor. Pare că cei trei făceau legea în județ și că, prind ei, mulți credeau că se rezolvă lucrurilor atunci când pe cale legală nu se văd rezultate.

Complicii polițistului sibian corupt - Au provocat un accident intenționat ca să stoarcă de bani un bărbat din Jina

„Ajutată” să ia permisul – O femeie a plătit 2.000 de euro și a rămas cu buza umflată

La începutul lunii decembrie a anului trecut, după ce a promovat proba teoretică a examenului de dobândire a permisului de conducere, o femeie a intrat în legătură cu unul dintre cei doi complici ai polițistului. Aceasta i-a cerut ajutorul astfel încât o sumă de bani să ajungă la polițiștii de la Permise pentru ca ea să promoveze examenul auto. Complicele i-a spus femeii că el cunoaște o persoană (pe celălalt complice), care la rândul ei îi cunoaște pe polițiștii examinatori și că i-ar putea influența astfel încât să o favorizeze și să o declare admisă la proba practică a examenului auto.

După ce au fost puși în legătură, femeia s-a întâlnit cu cel de-al doilea complice și i-a oferit suma de 2.000 de euro, sumă care avea titlu de preț al influenței. „Cursanta a fost de acord cu propunerea ilicită celor doi  și, la data de 15.12.2021, prin intermediul complicelui său, traficantul de influență a primit suma de 2.000 de euro pretinsă cu titlu de preț al influenței, asigurând-o pe aceasta din nou că urmează interveni în sprijinul ei pe lângă polițiști din cadrul Instituției Prefectului – S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu, pe care i-ar mitui, și îi va determina astfel să îi acorde acesteia calificativul admis cu prilejul susținerii probei practice a examenului de dobândire a permisului de conducere ce urma a avea loc în ziua de 16.12.2021”, spune Ion Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

În ciuda asigurărilor date de complici, femeia a picat examenul auto, moment în care, având certitudinea că polițiștii examinatori nu au fost mituiți și că a fost indusă în eroare, le-a solicitat celor doi bărbați să îi dea banii înapoi. Unul dintre complici i-a spus atunci că a aflat de la persoane implicate în procedura de testare că ea a făcut erori grave la proba practică, motiv pentru care examinatorul nu a putut trece cu vederea greșelile. Acesta i-a spus, de asemenea, că la susținerea următoarei probe practice va interveni din nou pentru a-l determina pe polițistul examinator să o declare admisă în cadrul procedurii de obținere a permisului de conducere.

„Prin ordonanța din data de 28.12.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus extinderea urmăririi penale „in rem” pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, complicitate la cumpărare de influență, și respectiv cumpărare de influență”, informează prim procurorul Ion Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe Lângă Tribunalul Sibiu.

CITEȘTE ȘI: Polițistul corupt de la IPJ Sibiu – A fost denunțat de un bărbat care i-a dat mită ca să-l scape de închisoare

VEZI AICI CE ALTE INFRACȚIUNI A MAI SĂVÂRȘIT POLIȚISTUL 

Accident provocat intenționat – Au vrut să stoarcă de bani un bărbat fără permis

Complicii nu s-au oprit aici căci, în aceeași lună, aceștia au pus la cale un accident astfel încât să-i ia banii unui bărbat întors din străinătate, despre care știau că nu avea permis de conducere.

Mai exact, unul dintre complici a aflat că un bărbat din Jina, care deține o sumă considerabilă de bani, aproximativ 40.000 de lire sterline, obișnuia să conducă pe drumurile publice din localitate un autoturism marca Audi A6, fără să aibă permis de conducere. Cu sprijinul moral și încurajările celuilalt complice, acesta s-a hotărât să-l urmărească pe acel bărbat în trafic și să provoace intenționat un impact între autoturismele lor, pentru ca, mai apoi, să îi ceară suma de 10.000 de lei, pentru a nu anunța autoritățile cu privire la producerea evenimentului rutier.

Astfel, în data de 16 decembrie, în jurul orei 16:30, complicele și-a pus în aplicare planul. „Persoana de sex masculin, în timp ce rula pe drumul public din localitatea Jina, județul Sibiu, cu autovehiculul pus la dispoziția acestuia de către amicul său, l-a observat pe acel bărbat care obișnuia să conducă autoturismul marca Audi A6, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule iar în momentul în care respectivul a pornit de pe loc cu intenția de a întoarce vehiculul, s-a pus în mișcare și a acroșat intenționat cu partea din față a autovehiculul marca Audi, pus la dispoziție în acest scop de complicele său autoturismul marca Audi A6, condus de acea persoană nedeținătoare de permis de conducere, avariind partea laterală a acelui vehicul”, spune Ion Veștemean.

După producerea accidentului, șoferii au ieșit din mașini, iar cel care nu avea permis a fugit de la fața locului. Fiindcă nu a putut să își ducă planul la bun sfârșit, complicele a sunat la 112 și a reclamat cele întâmplate, spunând că respectivul nu deține permis de conducere. Imediat după apel, complicele a reușit să ia legătura și cu conducătorul fără permis, căruia i-a spus că, în schimbul sumei de 2.000 de euro, este dispus să nu alerteze organele de poliție, adăugând apoi că, în ipoteza în care nu i-ar fi remisă această sumă de bani, îl va denunța.

„Date fiind aceste aspecte, conducătorul autovehiculul marca Audi A6, a cedat actelor de constrângere morală, prin amenințarea cu denunțarea unei infracțiuni, exercitate de către către primul dintre complicii poliţistului și, pentru a-i „cumpăra” tăcerea acestuia, a remis solicitantului suma de 2.000 de euro, sumă ce a fost apoi împărțită de acesta din urmă cu complicele său iar, ulterior ajungerii la acest „acord”, a reapelat Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, comunicându-i operatoarei că ar fi ajuns la un acord cu celălalt conducător auto și că se va încheia un constat amiabil cu privire la acel „accident” rutier, astfel încât nu mai este necesară implicarea organelor de poliție pentru soluționarea acestui incident, iar, la întrebarea operatoarei referitoare la existența unei eventuale infracțiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, făptuitorul a răspuns că nu este reală acea susținere inițială și că acel conducător auto ar fi posesor de permis de conducere”, mai spune Ion Veștemenean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

De asemenea, după această discuție cu operatoarea Serviciului Național Unic Apeluri de Urgență 112, la locul acelui incident s-a deplasat celălalt complice, care s-a implicat în soluționarea „amiabilă” a pretinsului accident, întărindu-i în acest mod rezoluția infracțională a acestuia și împărțind apoi cu acesta suma de bani obținută ilicit de la autorul infracțiunii.

„Prin ordonanța din data de 28.12.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus extinderea urmăririi penale „in rem” pentru comiterea infracțiunilor de șantaj, favorizarea făptuitorului, complicitate la șantaj, și respectiv conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. și ped. art. 335 alin. 1 C.pen”, spune prim procurorul Ion Veștemean.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică