Poarta Iadului va fi stinsă la ordinul președintelui Turkmenistanului - Arde de peste jumătate de secol

Președintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, a dispus stingerea așa-numitei Porți a Iadului, un puț de gaz natural care arde fără oprire de mai bine de jumătate de secol.

Președintele a subliniat în cadrul unui Consiliu de Miniștri că prin craterul Darvaza s-a consumat o cantitate mare de gaz, ceea ce a avut consecințe negative asupra mediului și asupra populației din regiune, potrivit televiziunii publice.

În plus, această aceste gaze ar putea fi folosite ca resurse pentru prosperitatea națiunii, a subliniat Berdimuhamedov. „Creăm și vom continua să creăm toate condițiile necesare pentru dezvoltarea rezervelor colosale de resurse de hidrocarburi ale patriei noastre neutre și independente în interesul popoarelor sale natale”, a spus Berdimuhamedov.

Ca urmare viceprim-ministrul turkmen, Shahim Abdrahmanov, responsabil cu industria energetică, a dispus chemarea oamenilor de știință și, dacă este cazul, a specialiștilor străini, pentru a stinge flăcările, care în ultimele decenii deveniseră o atracție turistică. Puțul de gaze naturale este situată în mijlocul deșertului Karakum, la aproximativ 260 de kilometri nord de orașul Asgabat și are aproximativ 60 de metri în diametru și 20 de metri adâncime.

Încă din 2010, autoritățile s-au gândit să închidă craterul, dar în cele din urmă au renunțat. În 1971, geologii sovietici au găsit un zăcământ de gaz natural și au început o operațiune de extracție, dar puțul s-a prăbușit și a dat naștere craterului, gazul fiind eliberat. Pentru a evita otrăvirea faunei și a populației zonei, s-a decis aprinderea scurgerii în ideea că flăcările se vor stinge de la sine, lucru care nu s-a întâmplat.

Ultima oră

Comentariul meu