deficit de forță de muncă în domeniul it în românia. care sunt posturile cel mai greu de ocupat
Sursă foto: Economica.net

Dacă anul trecut România înregistra un deficit de forță de muncă în domeniul IT de 15.000 de profesioniști, în 2022, deficitul a crescut la 25.000 de oameni.  Se pare că, problema nu este doar în România, ci la nivel global. Doar în Europa, se estimează o lipsă de 500.000 de profesioniști în domeniul tech până în anul 2025, conform Ancăi Giurca, Managing Partner la Loginro, într-un interviu acordat pentru Economica.net.

 

Ana Giurca, Managing Partner la Loginro: Motivele ţin de dimensiunea pool-ului (bazinului n. red.) de talent, estimat la aproximativ 160.000 faţă de nevoile companiilor de a recruta. Dacă în 2019, aveam un deficit de aproximativ 15.000 de profesionişti IT pe an, acum acest deficit a crescut la aproximativ 25.000. Problema nu este doar în România, ci la nivel global avem un deficit extrem de mare pentru talentul tech. În Europa, se estimează că lipsesc aproximativ 500.000 de profesionişti tech până în anul 2025.
În general, în piaţa IT, cam toate rolurile sunt greu de închis pentru că este o piaţă foarte competitivă, în care cei mai mulţi dintre angajatori cresc. Conform unui sondaj realizat de Loginro în randul companiilor din tech, se disting totuşi câteva roluri mai greu de recrutat – în zona de dezvoltare, atât dezvoltatori full stack, backend, cât şi frontend, arhitecţi. Un rol pentru care a crescut extrem de mult dificultatea recrutării în ultimii doi ani (aproape s-a dublat) este cel de DevOps Engineer.

Lista posturilor cel mai greu de ocupat, conform informaţiilor comunicate Economica.net de către Ana Giurca, Managing Partner la Loginro:

Full stack Developers
Backend Developers
Architects
DevOps
Frontend Developers
Big Data, Data scientists
Mobile Developers
Quality Assurance
Business Analysts
Project Managers
Sales, presales, business developers

Ana Giurca, Managing Partner la Loginro: În ultima analiză pe care am făcut-o, în IT (dar se pare că şi în alte industrii), oamenii cer un premium salarial de 27%, în medie, atunci când sunt într-un proces de recrutare. Pe de altă parte, atunci când analizăm creşterile salariale efective la schimbarea jobului, avem o creştere de aproximativ 16%, în medie, pe industrie, iar programatorii obţin undeva la 18% în plus.
Pe de altă parte, companiile luptă să-şi menţină angajaţii curenţi, se fac extrem de multe contraoferte (în aproximativ 80% dintre cazuri) şi în cel mult 50% dintre cazuri, oamenii prefera sa rămână la angajatorul curent.

Ultima oră

Comentariul meu