pacienții oncologici pot efectua investigații pet/ct în centrul de diagnostic oncologic medima health sibiu

Pacienții oncologici din Sibiu și centrul țării pot efectua de acum investigații rapide și de înaltă performanță prin PET/CT, în Centrul de Diagnostic Oncologic Medima Health Sibiu, după ce echipamentul din dotarea acestuia a devenit funcțional.

Inaugurat în luna iulie, în urma unei investiții de 3 milioane de euro, Centrul de Diagnostic Oncologic Medima Health din Sibiu vine în întâmpinarea pacienților cu cancer sau suspecți de această patologie cu cele mai performante servicii de imagistică medicală: PET/CT și RMN 3T, două tehnologii de ultimă oră utilizate pentru diagnosticul oncologic și monitorizarea pacienților aflați sub tratament.

Când este recomandată investigația PET/CT și ce presupune?

PET/CT-ul este metoda cea mai sensibilă în diagnosticarea corectă și completă a pacientului oncologic, atât la debutul patologiei, cât și în timpul tratamentului acestuia. Această examinare este recomandată în completarea investigațiilor clasice (CT sau RMN), cu scopul de a determina stadiul afecțiunii în care pacientul se află.

Ulterior, pe parcursul terapiei, PET/CT-ul ajută medicul oncolog să urmărească evoluţia pacientului, pentru a determina dacă tratamentul oferă rezultatele dorite sau dacă acesta trebuie schimbat.

„PET/CT-ul este o noutate în Sibiu și este extrem de binevenit. Rolul său principal este să stabilească extensia bolii la pacienții oncologici. Cu alte cuvinte, trebuie să știm dacă un pacient are o patologie oncologică locală sau extinsă, prin metastaze în alte părți ale corpului, pentru că tratamentul său depinde extrem de mult de această situație. La momentul actual, în lume, PET/CT-ul este metoda de vârf pentru un asemenea diagnostic”, explică Conf. Dr. Adrian Şanta, Director Medical, Medima Health Sibiu.

Investigația îmbină două tipuri de imagini (PET) și (CT), astfel încât harta activității metabolice a țesuturilor este suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate, furnizând informaţii detaliate despre starea de sănătate a pacientului. Examinarea este rapidă, neinvazivă şi nedureroasă.

 

Echipamentul PET/CT din dotarea clinicii Medima este în acest moment unic în România, fiind cea mai nouă generație de tehnologie PET/CT de la General Electric – modelul Discovery IQ Gen 2, lansat pe piață în anul 2021.

Noul echipament prezintă o serie de avantaje considerabile pentru pacienți:

  • Precizia volumetrică a leziunilor este îmbunătățită cu aproape 70%;
  • Leziunile sunt localizate cu exactitate, aspect esențial în tratamentele de radioterapie;
  • Imaginile leziunilor au un grad ridicat de claritate;
  • Timpul de examinare este redus cu până la 10 minute;
  • Mai mult confort, deoarece nu mai este necesară utilizarea unui dispozitiv extern.

 

Tehnologia de top prezentă în clinică este completată de o echipă medicală pe măsura dotărilor, aceasta fiind alcătuită din medici radiologi cu experiență.

Conf. Dr. Adrian Şanta, directorul medical al clinicii Medima Sibiu este unul dintre unul dintre cei mai buni medici radiologi din România. Este medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, având o experiență profesională de peste 30 de ani. Alături de acesta, din echipa medicală face parte și Dr. Irina Manea, Medic Primar coordonator Departament Medicină Nucleară PET-CT, precum și alți medici primari ca: Dr. Ileana Prăvariu și Dr. Mariana Sandu cu experiență de peste 15 ani în domeniu.

„Diagnosticarea bolnavilor de cancer a scăzut dramatic pe parcursul pandemiei, ceea ce înseamnă că șansele de recuperare ale pacienților au avut de suferit extrem de mult. Noi încercăm să combatem această situație prin serviciile de imagistică la standarde ridicate și tehnologia performantă aduse în sprijinul comunității. Interpretările realizate de către medicii imagiști din cadrul centrului Medima Health au în spate ani de pregătire și practică în domeniu, pentru a le oferi rezultate de încredere celor care au nevoie”, adaugă Conf. Dr. Şanta.

Pe lângă specialitatea principală de oncologie, în centrul Medima Health din Sibiu se efectuează întreaga gamă de investigații imagistice (RMN 3T, CT, PET-CT și ecografie), pentru orice patologie medicală. În funcţie de tipul investigaţiei, rezultatele sunt acordate într-un interval de 24 ore sau în maxim 3 zile. De asemenea, pacientul poate solicita eliberarea rezultatelor în regim de urgență, în aproximativ 2 ore.

 

Centrul de Diagnostic Oncologic Medima Health Sibiu are sediul pe str. Aleea Seviș, nr.2A.

Contact: programari@medimahealth.ro sau 021 9293.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu