Fără doar și poate valul 5 al pandemiei de coronavirus a început. Și la Sibiu crește numărul noilor cazuri de infectare de la o zi la alta. Valurile trecute au suprasolicitat sistemul sanitar, și implicit Spitalul Județean, cea mai mare unitate sanitară din județ. Managerul Daniel Chelcea dă asigurări că sunt pregătiți pentru ceea ce va urma, atât din punct de vedere al stocurilor de medicamente, cât și logistic.
”Nu avem cum să facem evaluări, pentru că nu știm cum va fi la noi. Datele statistice pentru Omicron sunt făcute până acum pe țări cu medie mare de vaccinare. Trend-ul de acolo este bun, dar repet, vorbim de o vaccinare în masă. La noi nu este cazul, de aceea nu știm cum vor evolua lunile care urmează”, spune Daniel Chelcea.
Pentru a se evita din nou aglomerarea spitalelor și a unității de primiri urgențe, s-au luat deja măsuri. Una dintre acestea este deschiderea unor centre de evaluare care funcționează în sistem ambulator. Aici vor veni cei testați pozitiv și vor fi evaluați și îndrumați. VEZI AICI UNDE SE VOR DESCHIDE ACSTE CENTRE DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE
Un astfel de centru va funcționa și la Spitalul Județean. ”Valul cinci va avea un impact economic poate mai mare. Încercăm să evităm și un nou impact aspra sistemului sanitar. Acesta este rolul centrelor de evaluare. Oamenii vor veni aici pentru evaluare și nu vor mai merge la Urgențe, sperăm să scadă astfel presiune pe UPU. Aceste centre, inclusiv cel de la spital vor funcționa în sistem ambulator, probabil de la ora 8 la 15. În weekend pacienții vor merge la Urgență”, spune Daniel Chelcea.
Cât despre stocurile de medicamente și oxigen, Spitalul Județean stă bine. ”Pentru acum, în acest moment, avem suficiente medicamente anti covid. Cu oxigenul ne-am descurcat și în valul patru, deci spun că o să fie suficient și lunile următoare. Am primit asigurări de la Unifarm și Ministerul Sănătății că vom avea suficiente medicamente pentru pacienții acestui val. În funcție de necesitate facem comanda și primim ce avem nevoie”, dă asigurări managerul Spitalului Județean.
În plus, dacă numărul pacienților internați va crește, va fi suplimentat și numărul paturilor pentru aceștia. ”În acest moment avem pentru zona roșie 71 de paturi pe secții și 15 la ATI. Prin planul de reziliență, pe măsură ce va fi nevoie, numărul poate fi crescut până la 250 de paturi pe secții și 34 pe ATI. În valul patru în ATI locurile au fost mereu ocupate, iar pe secții am avut la un moment dat 3, 4 locuri libere”, spune Daniel Chelcea.
În dimineața zilei de 7 decembrie, la Spitalul Județean erau internați 20 de pacienți cu covid, pe secție, și 3 pe ATI.
nu mai vorbiti aiurea, Africa de Sud are rata mare de vaccinare? de aia nu are incredere lumea in ce zic multi doctori. ca zic chestii vizibil false.
O sa ziceti ca are populatie tanara…la 60 de milioane de locuitori sigur are totusi mai multi batrani decat noi, plus milioane de imunocompromisi din cauza HIV. dar doar 546 de pacienti la terapie intensiva, alaltaieri.