secretarul municipiului sibiu refuză să semneze o hotărâre de consiliu local - ”este nelegală”

Procesul de selecție al membrilor Adunării Generale a Tursib continuă să provoace discuții și cu siguranță și dispute. După ce în ședința din luna decembrie a Consiliului Local s-a aprobat o hotărâre privind desemnare celor care vor face parte din comisia de selecție, asta după îndelungi discuții și amenințări cu judecata, acum secretarul municipiului Sibiu este cel care nu contrasemnează hotărârea pe motiv că nu este legală.

”Istoria” scandalului Tursib

Toată ”controversa Tursib” a pornit la ședința Consiliului Local din luna octombrie când s-a cerut votul pentru un proiect care prevedea prelungirea mandatelor celor din Consiliul de Administrație. Atunci, consilierii PNL, la propunerea lui Adrian Bibu, au cerut să fie modificat acest amendament. Spunea că este oportun ca viitorii membrii ai consiliului să fie desemnași prin concurs, iar din comisia de selecție să facă parte reprezentanți ai tuturor partidelor reprezentate în Consiliul Local. La acel moment, al ședinței CL din octombrie, primarul Astrid Fodor a retras proiectul de pe ordinea de zi.

În luna noiembrie  grupurile PNL și USR din cadrul Consiliului Local au dorit să depună un proiect de hotărâre care să vizeze exact această propunere- ca cei din consiliul de Administrație al Tursib să fie aleși prin concurs transparent. ”Nu spun că cei de acum nu sunt buni. Dar, prin concurs, poate găsim alții și mai buni. Este vorba despre concurență și transparență. Asta am propus. Proiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi pentru că am fost înștiințați că, în urma unor modificări operate la Registrul Comerțului, Consiliul Local nu mai reprezintă Adunarea Generală a Acționarilor Tursib, ci Primăria, deci, primarul. Noi nu am fost niciodată înștiințați de această intenție sau decizie, deci ne aflăm în fața unei situații fără precedent. Adică noi, Consiliul Local, nu mai aven niciun cuvânt de spus în Adunarea Generală a Acționarilor Tursib. Nu se poate așa ceva.”, spune Adrian Bibu.

PNL-istul se arată siderat de ceea ce s-a întâmplat. ”Aș ceva nu se poate face peste noapte. Acum o lună am discutat în ședința de Consiliu Local, doamna Fodor a retras proiectul, iar acum să facă asta…cât este de legal nu știu, urmează să vedem, dar și dacă este legal, este profund imoral. Noi am propus, la fel ca la Urbana, mandatele celor din Consiliul de Administrație să se ocupe prin concurs, din comisie să facă parte un viceprimar și 4 consilieri locali de la toate partidele, totul să fie înregistrat. Așa am considerat că este normal să găsim cei mai competenți oameni pentru niște instituții care administrează banul public și care trebuie administrat cât mai bine”, spune Adrian Bibu.

Atunci au fost contactați avocați, juriști, s-a vorbit despre judecată.

În luna decembrie pe masa consilierilor locali a venit un proiect de hotărâre inițiat de PNL și USR prin care se stabilește felul în care sunt desemnați membrii comisiei de selecție și felul în care vor fi aleși membrii Consiliului de Administrație. Proiectul a fost adoptat cu 12 voturi pentru, cele ale consilierilor PNL și USR.

Secretarul nu semnează

Secretarul municipiului Sibiu, Dorin Nistor, nu a contrasemnat hotărârea pe motiv că nu este legală. ”Societatea comercială Tursib SA-a operator pentru transportul local în municipiul Sibiu- are ca și acționar unic Municipiul Sibiu. În conformitate cu disp. art. 132 din Codul Administrativ, Municipiul Sibiu este reprezentat în adunarea Generală a SC Tursib SA de către Primar…În acest sens consider că hotărârea de consiliu nr.461 este nelegală, deoarece dispune acolo unde, potrivit textului mai sus invocat, este chemată o altă autoritate să îndeplinească atributul reprezentării”.

secretarul municipiului sibiu refuză să semneze o hotărâre de consiliu local - ”este nelegală”

 

Ultima oră

Comentariul meu