daniela, singura salvamontistă de la sibiu - ”sunt egală cu colegii mei, nici nu aș vrea altfel”

Știrile cu salvamontiști sunt în marea lor majoritate despre intervențiile acestora în zona de munte, unde vreun turist a rămas blocat sau mai grav, a decedat. Fotografiile și imaginile video din timpul intervenției arată niște supra-oameni care se cațără, care înfruntă frigul, noaptea, zăpada. Ați spune că este o meserie pe care o fac doar bărbații, pentru că e solicitantă și presupune mult efort fizic. O sibiancă însă, este una dintre excepții. Daniela este singura femeie salvamontist din Sibiu. Participă la aceleași intervenții ca și colegii ei, urcă aceiași munți și petrece aceleași ore în încercarea de a salva vreun turist rătăcit.

De la birou, pe munte

Daniela Bănicioiu are 33 de ani. De doi ani este angajată la Salvamont Sibiu, după ce a petrecut trei ani ca voluntar.  Dragostea pentru munte o avea demult, dar mai apoi a transformat-o în pasiune și mai târziu în meserie.

”Din liceu am început să merg în plimbări pe munte. Apoi acestea au fost tot mai dese, am făcut parte dintr-un grup care urca pe munte. Am început ca weekend de weekend să urc. În grupul cu care urcam erau și salvamontiști și așa, încet încet, discutând cu ei, dragostea mea pentru munte fiind tot mai mare, mi-am dorit să fac parte din echipă. Am intrat ca voluntar timp de câțiva ani”, povestește Daniela.

daniela, singura salvamontistă de la sibiu - ”sunt egală cu colegii mei, nici nu aș vrea altfel” daniela, singura salvamontistă de la sibiu - ”sunt egală cu colegii mei, nici nu aș vrea altfel”

După ce a terminat facultatea, Daniela a avut un job de birou. Dar, imediat ce ”scăpa” de acolo își punea rucsacul în spate și urca pe munte. ”Pentru că trebuia să mă întrețin, am avut acest job timp de 5 ani. Dar, simțeam că trebuie să evadez, stăteam 8 ore la birou. Apoi, învățând tot mai multe despre ce înseamnă muntele, activitatea de salvamontist, am început voluntariatul, cum am spus”, povestește tânăra.

daniela, singura salvamontistă de la sibiu - ”sunt egală cu colegii mei, nici nu aș vrea altfel”

Și-a dorit să ducă pasiunea la nivelul următor, așa că a urmat cursurile Școlii de salvatori montani, iar când s-a eliberat un loc la Salvamont Sibiu nu a ezitat să îl ocupe. Și așa a ajuns Daniela prima femeie salvamontist de la Sibiu.

”Sunt egala colegilor”

Meseria de salvamontist nu este una ușoară, cu siguranță. Marea majoritate a intervențiilor presupune mult efort fizic, iar unele durează și zeci de ore. Daniela nu se teme de asta. ”Mie nu mi se mai pare ceva greu, nicio intervenție nu mi se pare grea. Pentru asta mă antrenez, să fiu în formă fizică excelentă pentru a putea face față. Am avut intervenții și de 18 ore, de 6 oare sau mai puțin, de o noapte, pe vară, iarnă, zăpadă. Munca asta o fac din pasiune. Dacă o faci pentru bani nu reziști”, spune Daniela.

daniela, singura salvamontistă de la sibiu - ”sunt egală cu colegii mei, nici nu aș vrea altfel”

Tânăra face mult sport și chiar și timpul liber îl petrece pe munte. ”Nu simt că este un job pentru bărbați și eu nu aș face față. Da, trebuie să mă antrenez poate mai mult, să fiu un pic mai conectată decât colegii mei bărbați, dar o fac din plăcere. Repet- această activitate se face din plăcere, altfel nu ai avea cum să reziști. Chiar dacă sunt femeie sunt egala colegilor. Facem același lucruri. Nici ei nu mă menajează, nici nu mi-aș dori asta. De când am venit mi-au spus- De acum ești colega noastră, ce avem noi ai și tu, ce facem noi faci și tu. Și e foarte bine așa”, spune Daniela.

”Muntele îmi dă energie”

Daniela spune că muntele îi dă energie, dar tot muntele i-o ia. ”Muntele îmi dă cam tot ce am nevoie: energie, relaxare, frumusețe, pace. Dar, în același timp trebuie să îi dau din energia mea, mai ales la intervenții. E un cerc- de acolo mă încarc, acolo mă descarc. Nu m-aș vedea făcând altceva sau să mă întorc la un job de birou. Vreau să fac asta cât de mult pot, până la pensie dacă se poate”, spune Daniela.

Tânăra salvamontistă spune că românii încă nu au cultura muntelui. Mulți urcă pe creastă fără a avea minimum de echipament sau fără a ști să citească o hartă. Rămân blocați acolo, iar salvamontiștii sunt cei care îi ajută să coboare. Adică Daniela.

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu